Ticaret Bakanı Pekcan, ayçiçeği yağındaki artıştan ABD Doları, Ukrayna ve Rusya’yı sorumlu tuttu

Ticaret Bakanı Pekcan, ayçiçeği yağındaki artıştan ABD Doları, Ukrayna ve Rusya’yı sorumlu tuttu
Son dönemde gıda fiyatlarındaki haksız artışlara ilişkin açıklama yapan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, ayçiçeği yağı ile ilgili olarak “Ayçiçeği fiyatlarında dünyada dolar bazında yüzde 95 artış oldu. Bunun dışında bizim en çok ayçiçeği ithal ettiğimiz Ukrayna ve Rusya kısıtlamalar getirdi” dedi.

Bakan Pekcan, Covid-19 salgını sürecinde bütün dünyada petrol hariç emtia ve gıda fiyatlarında artış olduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi:

"Özellikle Türkiye’deki üretimimizle ayçiçeğinde yüzde 50 ile 65 arasında değişen bir oranda iç tüketimi karşılayabiliyoruz, yüzde 35 ithalata bağımlıyız. Dünyada ayçiçeği fiyatları önce 375 dolara, sonra 730 dolara çıktı, ayçiçeği fiyatlarında dünyada dolar bazında yüzde 95 artış oldu. Bunun dışında bizim en çok ayçiçeği ithal ettiğimiz Ukrayna ve Rusya kısıtlamalar getirdi. Ayçiçeği tohumunun ihracatında ton başına 165 Euro, ham ayçiçeği yağı ihracatında 135 Euro, buğday ihracatında ton başına 50 Euro, mısırda ton başına 25 Euro, arpada ton başına 10 Euro ihracata vergi getirdiler, bunların da etkisi var. Çin ve Hindistan’ın stok nedeniyle aşırı talepleri söz konusu, bizim alıcı olduğumuz coğrafyadan. Daha önce hiç alıcı olarak Karadeniz coğrafyasında bulunmamışlar. Bunları Gıda Komitesi'nde bir bütün olarak değerlendirerek kendi strateji politikalarımızı üretiyoruz."

Denetimler sıklaştı

Bakan Pekcan, fahiş fiyat uygulayan firmalara yönelik denetimlerin son 15 günde sıklaştırıldığını da belirterek, "Bu doğrultuda 4 bin 290 firmamızın 46 bin 768 ürününü denetledik" dedi.

Ekonomi