TİHEK’ten eski AKP’li vekil için karar: Nefret söylemi oluşturmuştur

TİHEK’ten eski AKP’li vekil için karar: Nefret söylemi oluşturmuştur
Eski AKP milletvekili Hüseyin Besli’nin Alevi ve Kürt aileler için kullandığı ifadeleri ayrımcı ve ötekileştirici bulan TİHEK, nefret söylemi oluştuğuna karar verdi.

TİHEK, Akşam gazetesi yazarı ve eski AKP milletvekili Hüseyin Besli’nin Alevi ve Kürt ailelerin çocuklarını yalancı yetiştirdiğini iddia ettiği köşe yazısı için inceleme yaptı. Besli’nin söylemlerinin nefret söylemi olduğuna karar verildi ancak Besli’ye para cezası kesilmedi.

Birgün Gazetesi’nden İsmail Arı’nın haberine göre, iktidara yakınlığıyla bilinen Akşam gazetesinin yazarı ve eski AKP İstanbul Milletvekili Hüseyin Besli, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nu hedef aldığı yazısında Kürt ve Alevi yurttaşlarla ilgili de ayrımcı ifadeler kullanmıştı.

Besli, Akşam gazetesinde 14 Kasım 2021 tarihinde yayımlanan "Mukaddime'ce/27 Yalan Söyleme Mecburiyeti ve Becerisi" başlıklı yazısında, "Alevi bir anne baba daha doğumdan itibaren çocuklarına kimliklerini gizlemeyi yani yalan söylemeyi öğretmek durumundaydı. Söz konusu çocuklar 'çifte kavrulmuş yalancı' olmak durumundadırlar" demişti.

Kılıçdaroğlu'nu da hedef alan Besli, "Kemal Kılıçdaroğlu gibiler bir bakıma toplumda bir yer elde etmek için, bir bakış açısına göre masum ve mecburi yalan söyleye söyleye, zamanla yalan söylemeyi ve yalancılığı karakter ittihaz etmiş oluyorlar" ifadelerini kullanmıştı.

“Ayrımcı, ötekileştirici ögeler içeriyor”

Tepki çeken yazının ardından Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK), resen inceleme başlatmıştı. 21 Eylül 2022’de incelemeyi sonuçlandıran TİHEK, Hüseyin Besli’nin ifadelerinin nefret söylemi olduğuna oyçokluğuyla karar verdi.

TİHEK, kararında, "10/6701 sayılı Kanun’un değer affettiği hoşgörü, sosyal barış, ayrımcılık yasağı gibi değerler ile bağdaşmadığı, etnik köken ve inanca yönelik ayrımcı, ötekileştirici ögeler barındırması nedeniyle nefret söylemi oluşturduğu kanaati hasıl olmuştur" dedi.

Para cezası kesme yetkisi de olan TİHEK’in Besli’ye para cezası vermemesi dikkat çekti.

Gündem