Timur Soykan: Türkiye, metamfetamin pazarına dönüştürüldü

Timur Soykan: Türkiye, metamfetamin pazarına dönüştürüldü
Gazeteci Timur Soykan, 'Türkiye Uyuşturucu Raporu'nu yorumladı: :Raporda Türkiye’nin metamfetamin pazarına dönüştürüldüğü açıkça belirtiliyor. Türkiye’de metamfetamin yakalaması da sadece iki yıl önce 1 ton iken 2021’de 5.5 tona ulaştı. 81 ilde metamfetatim yakalanıyor ve diğerleri ile kıyaslandığında çok daha ucuz olan bu uyuşturucu çok hızlı yaygınlaşıyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü, Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan “Türkiye Uyuşturucu Raporu-2022” yayınlandı.

Asetik anhidrit, morfinden eroin elde edilmesinde kullanılan temel öncü kimyasal olarak biliniyor. Eroin imalatı sürecinde ana öncü kimyasal olan asetik anhidrit aynı zamanda metamfetamin üretiminde de kullanılıyor.

Metamfetamin ise bağımlılık yapma potansiyeli yüksek olan sentetik bir uyarıcı. Dünyanın birçok ülkesinde metamfetamin en tehlikeli narkotik maddeler arasında gösteriliyor.

Gerçek Gündem'den Filiz Gazi'nin haberine göre 2011-2020 döneminde dünyada toplam 1.195.000 litre asetik anhidrit ele geçirilmiş. Çin’de 354.000, Afganistan’da 182.000 Meksika’da 148.000, İran’da 113.000, Pakistan’da 107.000 ve Türkiye’de 100.000 litre asetik anhidrit sevkiyatı yakalanmış.

Uyuşturucu trafiği üzerine uzun yıllardır çalışan ve bu konuda kaleme aldığı kitaplarıyla tanınan gazeteci Timur Soykan, raporda eroin imalatında kullanılan asetik anhidrit yakalamasındaki artışın dikkat çekici olduğuna vurgu yaparak şunları söylüyor:

“Raporda Türkiye’nin metamfetamin pazarına dönüştürüldüğü açıkça belirtiliyor. Türkiye’de metamfetamin yakalaması da sadece iki yıl önce 1 ton iken 2021’de 5.5 tona ulaştı. 81 ilde metamfetatim yakalanıyor ve diğerleri ile kıyaslandığında çok daha ucuz olan bu uyuşturucu çok hızlı yaygınlaşıyor. Metamfetamin eroin kadar uyuşturucu bağımlılığına neden oluyor. Madde bağımlılığından ölen 270 kişinin 150’sinde ölüme neden olan madde; metamfetamin. Ayrıca eroin ve kokain yakalamalarındaki artışta dikkat çekici ve detaylı şekilde ele alınması gerekiyor.”

HABERİN TAMAMI

Gündem