Tıp dünyası bekliyordu: FDA, Alzheimer'ı yavaşlatan ilaca onay verdi

Tıp dünyası bekliyordu: FDA, Alzheimer'ı yavaşlatan ilaca onay verdi
ABD merkezli ilaç firması Eli Lilly'nin Alzheimer'a karşı geliştirdiği ve hastalığın ilerlemesini yavaşlatan ilacı FDA onayını aldı.

Kısa Dalga - Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) Alzheimer hastalığının ilerlemesini yavaşlatan ilaca onay verildi.

euronews.com'un haberine göre ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) Salı günü yaptığı açıklamada, Eli Lilly firmasının geliştirdiği "donanemab" adlı Alzheimer ilacının, Kisunla markası altında satışa sunulmasını onayladı.

Hastalığın erken evresindeki hasatalara umut olması beklenen "donanemab," ülkede onay alan ikinci Alzheimer ilacı oldu. Alzheimer Derneği'nden Joanne Pike, "Bu gerçek bir ilerleme," dedi. "Birden fazla tedavi seçeneğinin olması, bu zor ve yıkıcı hastalıktan etkilenen bizler için beklediğimiz türden bir gelişme."

ABD merkezli firma Eli Lilly, ilacı şişe başına 695,65 dolar veya 13 infüzyondan oluşan 12 aylık tedavi için yaklaşık 32.000 dolar olarak fiyatlandırdı. Lilly'nin ilacının fiyatı, yıllık maliyeti 26.500 dolar olan Eisai'nin Leqembi'sinden biraz daha yüksek. Deneme aşamasında ilacın, hafıza ve düşünme problemlerinin ilerlemesini plaseboya kıyasla yüzde 29 oranında yavaşlattığı görüldü. Ayrıca, hastaların neredeyse dörtte birinde beyin ödemlerine, neredeyse üçte birinde de beyin kanamasına neden oldu ancak çoğu vaka hafifti. (Dış Haberler)

Sağlık