TİP Meclis'e taşıdı: 'Okullarda bir öğün ücretsiz yemek verilsin'

TİP Meclis'e taşıdı: 'Okullarda bir öğün ücretsiz yemek verilsin'
TİP Sözcüsü Sera Kadıgil, okullarda bir öğün ücretsiz yemek ve temiz su dağıtılması için kanun teklifi verirken İstanbul Milletvekili Ahmet Şık okul çağında olmasına rağmen kaydı olmayan “676 bin çocuk nerede?” diye sordu

Türkiye İşçi Partisi Sözcüsü ve İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, okulların açılmasıyla birlikte veliler için en ciddi problemlerden biri olan çocukların beslenme problemini Meclis gündemine taşıyarak okullarda bir öğün ücretsiz yemek ve sınırsız temiz su verilmesi için kanun teklifi sundu. İstanbul Milletvekili Ahmet Şık ise okul çağında olmasına rağmen eğitim kurumlarında kaydı olmayan “676 bin çocuk nerede?” diye sordu.
“DÜNYA 130 YILDIR UYGULUYOR”


Kadıgil, dünyada pek çok ülkede 130 yıldır uygulanan okullarda ücretsiz yemek ve sağlıklı suya öğrencilerin erişiminin sağlanması için verdiği kanun teklifinin gerekçesinde dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 6.839,64 TL’ye çıktığına vurgu yaptı. Teklifin gerekçesi şöyle:

“Yaşanan fahiş zamların etkisiyle anasınıfı öğrencisinin sadece kırtasiye gideri bu yıl 496 TL'ye, ilkokul öğrencisinin kırtasiye gideri 775 TL'ye, ortaokul öğrencisinin kırtasiye gideri 619 TL'ye, lise öğrencisinin gideri 718 TL'ye yükselmiştir. Geçen yıla göre okul kıyafeti, eşofman, spor ayakkabı gibi temel ihtiyaçlarının fiyatlarının da fahiş miktarda arttığı görülmektedir.

Öğrencilerin okul kıyafetleri, eşofman takımı, spor ayakkabı, klasik ayakkabı gibi sadece en temel ihtiyaçları baz alındığında geçen yıl 515 lira tutan ana sınıfı öğrencisinin gideri bu yıl 1457 lira, 1040 lira tutan ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerinin giderleri bugün sırasıyla 2 bin 387 lira, 2 bin 567 lira ve 3 bin 146 liraya yükseldiği çeşitli araştırmalardan elde edilen sonuçlardır.

En temel gıda olarak bakabileceğimiz ve çocuklar için temel nitelikte olan peynir, et ve süt gibi ürünlerin fiyatı neredeyse her hafta artmaktadır. 80 TL’yi bulan peynir, 130 TL’yi bulan et ya da litresi 20 TL civarında olan süt, tanesi 2.5 TL olan yumurta fiyatlarıyla öte yandan 1 litre suyun ortalama 5 buçuk olduğu bir koşulda, Türkiye’de ailelerin önemli bir çoğunluğunun okul öncesi ve okul çağındaki çocuklarını yeterli düzeyde beslemeleri mümkün olmamaktadır”

Ailesinin ekonomik durumundan bağımsız olarak her çocuğun sağlıklı, ve besleyici gıdaya erişiminin sağlanmasının devletin asli yükümlülüklerinden biri olduğuna inanıyoruz.

Bu kanun teklifiyle; okullarda bir öğün ücretsiz yemek ve sınırsız içilebilir temiz su imkanının sağlanması ve yetersiz beslenmenin yarattığı okuldan yeterli düzeyde faydalanamama, akademik başarısızlık, okulun ekonomik sebeplerle terk edilerek çocuk işçiliğine mahkum olunmaması, bugün ve ileride ortaya çıkacak sağlık sorunları gibi yaşamsal problemlerin önüne geçmek amaçlanmaktadır."

“OKUL ÇAĞINDAKİ 676 BİN ÇOCUK NEREDE? “


Öte yandan İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, Mahmut Özer tarafından yanıtlanmasını istediği soru önergesinde; okul çağında olmasına rağmen eğitim kurumlarında kaydı olmayan 676 bin çocuğun akıbetini sordu. Ahmet Şık şu soruları sordu;


1- Son 5 yılda, yıllara göre, eğitim çağındaki çocuk sayısı nedir? Yıllara göre bu çocuklardan kaçı eğitim sistemine kaydını yapmış kaçı eğitimini tamamlamadan ayrılmıştır? Eğitimden ayrılan çocukların illere göre dağılımı nedir? Eğitimden ayrılan çocukların cinsiyet ve yaş dağılımı nedir?


2- Çocuklar hangi sebeplerle eğitimlerini bırakmışlardır? Bu sebeplerin tespiti ve ortadan kaldırılması, çocukların tekrar eğitim sistemine kazandırılmasına ilişkin Bakanlığınızın bugüne dek yaptığı çalışmalar nelerdir?


3- Son 5 yılda, ekonomik nedenler nedeniyle eğitimlerine devam edemeyecek durumda olan çocuk ve gençlere yönelik Bakanlığınız ve diğer ilgili Bakanlıklar tarafından sağlanan kişi bazında maddi yardım miktarı, yıllara göre ne kadardır?

Gündem