TİP'in B planı ne olacak?

TİP'in B planı ne olacak?
Gazeteci İsmail Saymaz'ın aktardığı bilgilere göre en az 41 şehirde kendi amblem ve adaylarıyla seçime katılma istekleri HDP tarafından geri çevrilirse TİP, ittifaktan ayrılabilir.

Türkiye İşçi Partisi ve Emek Partisi’nin seçimlere en az 41 şehirde kendi amblemleri ve adaylarıyla girmek istemesi HDP’de rahatsızlık yarattı. Önceki gün TİP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil’in “İstanbul’da yarışabiliriz” sözleri iki parti tabanını tartışmaya sürükledi.

halktv.com.tr yazarı İsmail Saymaz, "HDP ve TİP yol ayrımında" başlıklı yazısında Halkların Demokratik Partisi, dün Merkez Yürütme Kurulu’nu toplayıp bir süredir Emek ve Özgürlük İttifakı bileşenleri arasında gerilim kaynağı haline gelen “Seçime nasıl gireceğiz?” sorununu masaya yatırdı. Bu ciddi bir sorun. İttifakı yol ayrımına getirecek kadar ciddi" dedi. Saymaz, şunları yazdı:

"HDP dün toplantıda Emek ve Özgürlük İttifakı'nın tek çatı altında ve tek listede seçime katılması kararlaştırıldı. TİP ve Emek Partisi ile müzakere ve istişarede bulunmaları için eşbaşkanlar Pervin Buldan ve Mithat Sancar’a yetki verildi.

HDP ‘müzakere’ ifadesini kullansa da bu esasen ikna girişimi. Haliyle eşbaşkanlar bugünkü Emek ve Özgürlük İttifakı toplantısında, iki sosyalist partiyi iknaya uğraşacak.

Peki, TİP ve EMEP “Evet” der mi? TİP açısından zor görünüyor. Hatta imkansız.

TİP’in B planı


En az 41 şehirde kendi amblem ve adaylarıyla seçime katılma istekleri HDP tarafından geri çevrilirse TİP, ittifaktan ayrılabilir. O durumda TİP, liderleri Erkan Baş ile milletvekilleri Sera Kadıgil, Ahmet Şık ve Barış Atay’ı bağımsız aday göstermeyi düşünüyor.

HDP ayrıca Yeşil ve Sol Parti çatısı altında seçime gitme kararı aldı. HDP’nin bileşenleri arasında yer alan Yeşil ve Sol Parti, kapatma davası açıldıktan sonra bir seçenek olarak değerlendirildi. HDP’lilerin desteğiyle örgütlenen Yeşil ve Sol Parti, seçime girme yeterliliğine kavuştu.

Ancak Yeşil ve Sol Parti kararının ilan edilmesi için bir sonraki MYK’ya kadar beklenecek. Bu süre içerisinde, kapatma davasında savunmaların seçim sonrasına bırakılması talebine Anayasa Mahkemesi tarafından bir yanıt verilip verilemeyeceğine bakılacak. Seçim sonrasına bırakılırsa HDP, bırakılmazsa Yeşil ve Sol Parti’yle devam edilecek. İkinci ihtimalde Hazine yardımından yararlanılamayacak."

Yazının tamamı

Politika