TİP’ten Adalet Bakanı’na yanıt: Can Atalay hakkında kesin hüküm yok, yargıya talimat değilse nedir?

TİP’ten Adalet Bakanı’na yanıt: Can Atalay hakkında kesin hüküm yok, yargıya talimat değilse nedir?
TİP Genel Başkanı Erkan Baş, "Kesinleşmiş hüküm yok, dosya Yargıtay’da. Hüküm varsa nasıl aday olabildi ve seçildi?" diye sordu. Can Atalay'ın avukatı Özgür Urfa da "Yargılamayı kendi kafasında bitirmiş ve mahkeme yerine geçerek karar vermiş" dedi.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un Gezi davasından cezaevinde bulunan ve mazbatasını almasına rağmen serbest bırakılmayan Hatay milletvekili Can Atalay'ın dosyasının “dokunulmazlık kapsamı dışında” olduğu açıklamasına Türkiye İşçi Partisi'nden yanıt geldi. TİP Genel Başkanı Erkan Baş, kesinleşmiş hüküm olmadığını belirtirken, Can Atalay’ın avukatı Özgür Urfa, Adalet Bakanı’nın açıklamasını “talimat” olarak değerlendirdi.

Adalet Bakanı Tunç, Can Atalay’ın durumuna dair "Onunla ilgili yargı süreci devam ediyor. TBMM Başkanlığı'na başvurular var ve başkanlık bu başvurular neticesinde elbette ki o yargı süreciyle ilgili gelen cevaplara göre hareket edecektir. Yargıtay'da görülen bir dava. Hüküm verilmiş ve hükümlü olarak dosyası devam ediyor. Gezi Davası anayasal düzenle ilgili bir konu. Anayasanın 14'üncü maddesindeki dokunulmazlık kapsamı dışında olan dosyalardan. Tabii ki bunun takdiri Myıeclis Başkanlığı'mızla Yargıtay arasında yapılacak yazışmalar sonrası ortaya çıkacaktır" açıklaması yapmıştı.

Bakan Tunç’a sosyal medya hesabı üzerinden yanıt veren TİP Genel Başkanı Erkan Baş, şu açıklamayı yaptı:

“1- Kesinleşmiş hüküm yok, dosya Yargıtay’da.

2- Kesin hüküm olmadığına göre Anayasa 14 kapsamında olduğuna kim, nasıl karar veriyor?

3- Hüküm varsa nasıl aday olabildi ve seçildi?

4- Milletvekili değilse şu anda yapılan seçimde nasıl TBMM Başkanlığı’na aday olabiliyor?”

“Bakan, mahkeme yerine geçerek karar vermiş”

TİP avukatı Özgür Urfa da Can Atalay hakkında kesinleşmiş hüküm olmadığı halde Adalet Bakanı’nın yaptığı açıklamayı “yargıya talimat” olarak nitelendirdi.

Av. Urfa’nın sosyal medyadan yaptığı paylaşım şöyle:

“Adalet Bakanı, temyiz aşamasında olan ve henüz kesinleşmemiş bir davada yargılanan Can Atalay için ‘hükümlü’ ibaresi kullanarak yargılamayı kendi kafasında bitirmiş ve mahkeme yerine geçerek karar vermiş.

Bakanın bu beyanı yargıya verilmiş açık bir talimat değilse nedir?” (Kısa Dalga)

Gündem