TİP'ten 'ittifak' ve 'kontenjan iddiaları' ile ilgili açıklama: Derdimiz halk yararını gözetecek tutum almaktır

TİP'ten 'ittifak' ve 'kontenjan iddiaları' ile ilgili açıklama: Derdimiz halk yararını gözetecek tutum almaktır
TİP, 2023 seçimlerine 5 aydan az bir süre kalmışken hakkında çıkan kulis haberleri ile ilgili, "TİP’in derdi, kendi dar çıkarlarını gözetmek, kendini öne çıkarmak değil halkın beklentilerini karşılamak ve halk yararını gözetecek tutum almaktır" açıklaması yaptı.

Türkiye İşçi Partisi, 2023 seçimleri yaklaşırken, seçim ittifakları ve “kontenjan talebinde bulunduğu" iddiaları ile ilgili yazılı açıklama yaptı.

BirGün gazetesinde yer alan Emek ve Özgürlük İttifakı'nda TİP yöneticilerinin, TBMM’de grup kurmaya yetecek sayı olan 20 milletvekilinin seçilmesi için garanti yerler aday göstermek istediğine dair haber, TİP tarafından yalanlanmıştı.

Türkiye İşçi Partisi Parti Meclisi toplantısının ardından konuyla ilgili yapılan yazılı açıklama şöyle:

"TİP, son dört yıldır olduğu gibi ittifak görüşmelerinde de ilk günden itibaren hem müttefiklerine hem de kamuoyuna kendi adı, amblemi ve adaylarıyla seçime girme eğiliminde olduğunu bildirmiştir. Seçimlerde uygulanan ittifak politikasının birincil anlamı da birbirinden farklı politik program ve toplumsal tabana sahip partilerin belli ilkeler etrafında buluşabilmesi ve farklı muslukların aynı havuzu gür şekilde doldurmasını sağlamaktır. Bugün Türkiye’de hemen her partinin uyguladığı bu politika TİP’e özgü olmadığı gibi mevcut koşullarda sürpriz de sayılmamalıdır. Bu politikayla, uzun yıllardır iktidarların halkın siyasi katılımını engellemek için başvurduğu en önemli yöntem olan seçim barajı aşılabilir ve demokratik bir ortamda her parti kendi hak ettiği oyu alır, buna denk düşen oranda temsil edilir. TİP’in başkaca bir isteği ve talebi bulunmamış, bulunmamaktadır. Bu demokratik ortam oluştuğu takdirde müttefik partiler tek tek illerde birbirlerine zarar vermeyecekleri yol ve yöntemleri rahatça bulur, ittifakın en geniş toplumsal temsil ölçeğine ulaşması sağlanır.

"Derdimiz halk yararını gözetecek tutum almaktır"

Belirli çevrelerin ısrarla ve belli bir kasıtla TİP’in “kontenjan talebinde bulunduğu, pazarlık yaptığı” yönünde dile getirdiği sözler gerçeği yansıtmamaktadır. Müttefikler arasında belirli koşullarda mümkün olan en hakkaniyetli temsil dengesini sağlamak için bu tür görüşmeler yapılmasını gayrimeşru bulmamakla birlikte, TİP’in şimdiye kadar bu yönde tek bir görüşmesi ve talebi olmamıştır. Zira seçim yeterliliğini almak, kendi gücüyle seçimlere hazırlanmak, ittifaka yeni kanallar açıp sosyalist kulvarı genişletmek için canhıraş çabalayan TİP’in böyle bir talebi veya beklentisi olması akılla da bağdaşmaz. TİP’in derdi, kendi dar çıkarlarını gözetmek, kendini öne çıkarmak değil halkın beklentilerini karşılamak ve halk yararını gözetecek tutum almaktır. Partimiz, emeğin ve özgürlüğün sesinin tüm Türkiye’de en gür şekilde çıkması için çaba sarf etmektedir." (Kısa Dalga)

Politika