Kesilmek için TIR'la Kırgızistan'a kaçırılmak istenen 38 attan altısı öldü

Kesilmek için TIR'la Kırgızistan'a kaçırılmak istenen 38 attan altısı öldü
Kesilmek için Kars’tan Kırgızistan'a götürülürken Artvin Hopa’da, bir TIR'ın içinde kaderine terk edilen 38 attan 6’sı öldü. Geriye kalan atları ise hayvanseverler hayatta tutmaya çalışıyor.

Kesilmek için Kars’tan Kırgızistan'a götürülürken Artvin Hopa’da, bir TIR'ın içinde kaderine terk edilen 38 attan 6’sı öldü. Geriye kalan atları ise hayvanseverler hayatta tutmaya çalışıyor. Artvin Hayvanları Doğayı ve İnsanları Koruma ve Yaşatma Derneği (HAYDİKO) Üyesi Emel Meriç, "Altı yetişkin atımızı kaybettik. Şu an da 31 yetişkin, 2 tane de tay var. 33 atın korumaya alınmasıyla ilgili ciddi bir süreç yaşıyoruz" dedi. Hayvansever Nadide Sultan Yılmaz ise "10 saniye geç kalsak o hayvanların ezilmesi mümkündü. Süreç çok zor. Çünkü ölüyorlar. Ruhsal olarak çok çöktüm. Elimde öldü hayvan. Bir şey yapılması gerekiyor. Bir doğum gerçekleşti ve bu pis ortamda gerçekleşti" diye konuştu.

Edinilen bilgiye göre; Kars'tan yüklediği atları Kırgızistan’a götürmek üzere yola çıkan TIR sürücüsü, gümrükte sorun yaşayınca içinde 38 at bulunan aracı Artvin'in Hopa ilçesindeki TIR parkına çekti. İki gün boyunca TIR’ın içinde kalan atlar, çevredekiler tarafından fark edildi. Ancak TIR’ın kapıları açıldığında atlardan 2’sinin öldüğü anlaşıldı. Günlerce aç ve susuz bırakılan atlara, Artvinli hayvanseverler sahip çıktı.

Artvin HAYDİKO Üyesi Alev Aktürk, olayla ilgili ANKA Haber Ajansı’na şunları söyledi:

“Hopa’da yaşıyorum. Gönüllü olarak buradayız. Her şeyiyle kaçak bu hayvanların çiplerinin bile olmadığı tespit edildi. Belediye ekibi ilk an da geldiğinde, o vahşet görüntüleri sırasında zaten hepimiz şoktaydık. Devletteki veteriner arkadaşlar çip kontrolü yaptılar, birçoğunun çipsiz olduğu tespit edilmiş oldu. TIR Gürcü plakalı, şoför Trabzonlu, firma Kayserili. Kars’ta da bir firmasının olduğu çıkıyor açığa."

"KARS'TAN KIRGIZİSTAN'A GİDECEKMİŞ, ET İÇİN"

Konuşurken gözyaşlarını tutamayan hayvansever Nadide Sultan Yılmaz ise hamile olan bir atın doğumunu uygun olmayan koşullarda gerçekleştirdiklerini belirterek şunları söyledi:

“10 saniye geç kalsak o hayvanların ezilmesi mümkündü. Süreç çok zor. Çünkü ölüyorlar. Ruhsal olarak çok çöktüm. Elimde öldü hayvan. Bir şey yapılması gerekiyor. Bir doğum gerçekleşti ve bu pis ortamda gerçekleşti. Bu anne belki de aç. 25 gündür yemek ve su verilmiyor, öyle bir bilgi de var. Barikat kurduk. Dişiler ve erkekleri ayırmamız gerekiyor. Çok saldırganlaştılar. Kızgınlık var. İçinde 3 tane hamile de var şu an.”

Olayla ilgili net bilgi edinemediklerini söyleyen Yılmaz, “Kars’tan Kırgızistan’a gidecekmiş et için. Hatta düğün yemeği için bile diyenler çıktı. Bu zalimliği kim yapar. Takip şartıyla sahiplendirilsin. Bu hayvanlar tekrar Kars’a gönderilmesin, resmen onların kucağına atmış olacağız o zaman. Kars’tan geldiler, o cehenneme tekrar göndereceğiz biz onları" dedi.

"HAYVAN HAKLARI AÇISINDAN CİDDİ İHLALLER VAR" 

HAYDİKO adına açıklamalarda bulunan Emel Meriç ise Kırgız asıllı Türk vatandaşlığına geçmiş bir kişinin Kars’ta ve Konya’da işletmesi olduğunu, atların Kırgızistan’a kesime götürüldüğünü iddia etti. 6 yetişkin atın öldüğünü söyleyen Meriç, şöyle konuştu:

“6 Ağustos’ta Kars’tan Kırgızistan’a kesilmek üzere gönderilen 38 at ile ilgili bilgi vereceğim. Bir TIR’a 38 at, 1 tay bindiriliyor ve Kars’tan Hopa’ya iniyor. Ancak atlar daha öncesinden kaç gün seyahatte olduğunu bilmediğimizden Hopa civarında ezilen birçok hayvan oluyor. İki atımızı TIR’ın üzerindeyken kaybetmiştik. Hatta o sırada bir atımız doğum yapmıştı. Geldiğimiz süreçte bugün yedinci gün ve gönüllülerin büyük özverisiyle yedinci günü geçirmiş bulunuyoruz. Altı yetişkin atımızı kaybettik. Şu an da 31 yetişkin, 2 tane de tay var. 33 atın korumaya alınmasıyla ilgili ciddi bir süreç yaşıyoruz. Korumaya alınıp mahkeme sürecinde bakımlarının yapılmasıyla ilgili tüm kurumlarla diğer illerdeki gönüllü arkadaşlarla STK’larla iletişim halindeyiz. Bu şirketin aslında bu işi ilk kez yapmadığını biliyoruz. Kırgız asıllı, Türk vatandaşlığına geçmiş birisinin Kars’ta ve Konya’da bir işletmesi olduğunu duyduk. Kırgızistan’da at kesimi yasal olduğu için. Hayvan hakları açısından ciddi ihlaller var. Taşımada ve bakımında çok ciddi ihlaller var. Biz bu eksiklikleri gidermek adına hem yasal olarak soruşturma sürecine müdahil olmak istedik hem de korunması sürecinde aktif rol almak istedik. Gönüllüler olarak çok zorlanıyoruz, insan sayımız çok az. Maddi desteğe ihtiyacımız olabiliyor.” 

 

(DİLAN KUTLU / ANKA)



Gündem