Tırtıl açıklaması: Öyle çok ürkütücü bir tablo yok çok şükür
Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Nihat Pakdil, Trakya’da ayçiçeği tarlalarını istila eden tırtılları yerinde inceledi. Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli’deki ayçiçeği tarlalarında etkili olan tırtıl, bitkiyi kökten başlayıp yaprak ve çekirdek kısmına kadar yiyerek, büyük verim kaybına neden oluyor. Tarım ve Orman Bakanlığı ‘çayır tırtılı’ istilası üzerine devreye girerek, tırtılların görüldüğü bölgelerde havadan dronla ilaçlama çalışmasına destek verdi.
Nihat Pakdil, Tekirdağ’da çayır tırtılının zarar verdiği ayçiçeği ekili alanlarda incelemelerde bulundu. Vali Aziz Yıldırım’dan tırtıl konusunda bilgi alan Pakdil, daha sonra tırtılın etkili olduğu kırsal Bıyıkali Mahallesi’nde bir tarlayı yerinde inceledi.
Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Nihat Pakdil, tırtılla mücadelenin sürdüğünü belirterek, şunları söyledi:
“Tamamında kontrol altına alındı, demek mümkün değil maalesef. Ama bizim arkadaşlarımız sürekli sahada yeni alanları da geziyorlar, herhangi bir yeni alan olursa oradaki ilaçlama çalışmaları da elbette yapılacak. Ama birkaç gün daha ihtiyacımız var tam sonucu görmek için. Yani illere göre değişiyor. Mesela Tekirdağ’da 70 bin dönüm az ya da çok 70 bin dönüm ve bunun da büyük bir kısmı ilaçlandı. Yeni bir yayılma gibi bir durum söz konusu mu? Onu da takip ediyoruz. Takip etmek durumundayız.
Pakdil, ayçiçeğinde tırtılın verdiği zararda rekolte kaybını tahmin etmenin henüz erken olduğunu ifade ederek, ‘’Rekolte kaybını tahmin etmek için henüz erken ama ürüne ne kadar zarar verdi, diye soruyorsanız onu biraz daha beklemek lazım. Ama geçen sene ile bu seneyi mukayese edecek olursak ülke sathında ayçiçeğinde bir düşme beklemiyoruz. Yani bu yaşanan tırtıl olayına rağmen bir düşme beklemiyoruz, bilakis bir miktar geçen seneden daha fazla ürün rekoltemiz olacak tahminlerimiz o doğrultuda” dedi.
TEKİRDAĞ’DA ETKİLENEN ALAN YÜZDE 4’
Tablonun çok ürkütücü gözükmediğini belirten Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Nihat Pakdil; ‘’Tekirdağ’da 70 bin dönümde değişik derecelerde etkilenme var, 70 bin dönümün hepsi elden çıkmış değil. Mutlaka az etkilenen var, çok etkilenen var. Bu da Tekirdağ’da ki 1,6 milyon alanda mukayese ettiğiniz vakit hepsi zarar bile görsek ki öyle değil. İlaçlama başarılı oluyor, sonuç alınıyor etkilenme farklı derecelerde, yani yüzde 4 mertebesinde bir oran olur. Öyle çok ürkütücü bir tablo yok, çok şükür” diye konuştu. (DHA)
Abone Ol
İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.