TOKİ Başkanı: İster istemez enflasyonun etkisi oluyor

TOKİ Başkanı: İster istemez enflasyonun etkisi oluyor
“Verilen tekliflere bakıldığında, konut başına maliyetin 1 milyon 600 -1 milyon 700 bin TL gibi çıktığı, ayrıca verilen en düşük teklif tutarlarının bazı ihalelerde yaklaşık değerin üzerinde olduğu görünüyor. Bu da ihalede, kamunun tasarruf hanesine yazılması gereken indirimin gerçekleşmediği anlamına geliyor” diyen T24 yazarı Çiğdem Toker, TOKİ Başkanı’nın maliyetler hakkındaki açıklamalarını aktardı.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin yıkıma uğrattığı kentlerde yeniden inşa için konut ve altyapı ihaleleri sürüyor. T24 yazarı Çiğdem Toker, iki günde yapılan 7 milyar liralık 8 ihalenin detaylarını yazdı.

Toker’in yazısından ilgili bölüm şöyle:

“Afet ve diğer olağanüstü durumlar için getirilmiş bir madde olan Kamu İhale Kanunu'ndaki 21 b (pazarlık usulü) maddesine göre yapılan ve geçen hafta başlatılan konut ve altyapı ihaleleri ilçe ve mahallelerde başlayarak hızlandı.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na bağlı Toplu Konut İdaresi (TOKİ) geçen hafta duyurduğumuz ihalelerin ardından, bu defa 23 ve 24 Şubat tarihlerinde 8 ihale daha yaptı. Kahramanmaraş, Malatya, Şanlıurfa, Gaziantep, Hatay illerinde planlanan konutlar için yapılan 8 ihale yaklaşık değer hesabı üzerinden 7 milyar liralık bir büyüklüğe ulaşıyor. (6 milyar 906 milyon 679 bin 215 TL) Yapılacak toplam konut sayısı ise 4119. Bu sayıya Gaziantep'in ilçelerine bağlı köyler için yaptırılacak 400 adet köy evi dahil, dükkan ve ticaret merkezleri dahil değil.”

“Bazı ihalelerde indirim gerçekleşmemiş”

İhalelerin detaylarını da aktaran Toker, maliyetler konusunda ise şunları belirtti:

“Verilen tekliflere bakıldığında, konut başına maliyetin 1 milyon 600 -1 milyon 700 bin TL gibi çıktığı, ayrıca verilen en düşük teklif tutarlarının bazı ihalelerde yaklaşık değerin üzerinde olduğu görünüyor. Bu da ihalede, kamunun tasarruf hanesine yazılması gereken indirimin gerçekleşmediği anlamına geliyor. Bu sonuçları ve kamu aleyhine olup olmayacağını sormak üzere not bıraktığım TOKİ Başkanı Ömer Bulut döndü. Telefonda -vaktin elverdiği ölçüde -sorularımı yanıtladı.

Bulut, deprem dolayısıyla pazarlık usulünü uyguladıklarını ancak ihaleleri devletin lehine sonuç doğuracak biçimde yaptıklarını, devletin parasını düşündüklerini söyledi.

Enflasyon etkisi

Konut başına maliyetin 1 milyon 600 bin- 700 bin TL olduğunu hatırlatınca, "İster istemez enflasyonun etkisi oluyor" diyen TOKİ Başkanı'nın son ihaleler ve pazarlık usulü konusundaki değerlendirmesi şöyle:

"Sosyal konutlar açık usulde yapıldı biliyorsunuz. Onlarla bunları karşılaştırırsanız, hemen hemen birbirine yakın olduğunu görürsünüz. Açık ihalede katılan firma sayısı 2, 3 tür. Biz burada (21b) daha çok sayıda firmayı çağırıyoruz. Çağırınca, kendisini katılmak zorunda hissediyor. Bu da rekabete yarıyor."

İhalesi yapılan konutların, çalışması önceden yapılmış rezerv konut alanlarında olduğunu belirten TOKİ Başkanı Ömer Bulut, "Bazı ihalelerde gelen en düşük teklifler, İdare'nin belirlediği yaklaşık maliyetin üzerinde oluyor. Bu durum kamu aleyhine sonuç doğurmaz mı kabul edilebilir mi?" soruma şu yanıtı verdi?

"Onun da nedeni şu: Biliyorsunuz yaklaşık maliyeti İdare belirler. Biz beton demir gibi temel malzemeleri yerel piyasadan almaya gayret ediyoruz. Ama bunun dışındaki malzemeleri resmi fiyattan alıyoruz. Resmi fiyat da biraz yüksek oluyor. Yaklaşık maliyet önceden açıklanmaz malum. İhale bitince açıklanıyor. Şimdi teklif yaklaşık maliyetin üzerinde olunca ikinci defa ihaleye çıktığınızda bu defa yaklaşık maliyet tutarları artık biliniyor. Ve teklifler yükseliyor. Biz de aradaki fark çok yüksek değilse bakıyoruz. Yetkilerimiz var. Onu kullanıyoruz."

Bulut, şeffaf olmaya gayret ettiklerini ve ihaleleri yayımladıklarını söyleyince son deprem ihaleleri bilgilerini TOKİ sitesinde göremediğimi belirttim, "O zaman yayımlayalım" dedi.

İhalelerin ne kadar süreceğini sorduğumda TOKİ Başkanı, "Şehir merkezlerine girmiyoruz. Onları Bakanlık çalışıyor. Bazı yerlerde alt yapıyı İller Bankası gerçekleştirecek" diyerek çok ağır darbe alan Hatay'a özel önem verileceğini söyledi. "Bölgeye İdaremizden bir ekip ile birlikte hocalarımızı davet ettik. Gittiler. Buraya yapılacak konutların tek mimarın elinden çıkmaması gerekiyor. Yakında daha ayrıntılı açıklamaları yapacağız" dedi.” (Kısa Dalga)

Yazının tamamı

Ekonomi