Anayasa Mahkemesi'nin yeni üyesinin göreve başlamasında 'usul hatası' iddiası

Anayasa Mahkemesi'nin yeni üyesinin göreve başlamasında 'usul hatası' iddiası
Anayasa Hukukçusu Doç. Dr. Tolga Şirin, Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilen ve bugün yapılan törende yemin eden Yılmaz Akçil'in göreve başlamasıyla ilgili olarak AYM'nin sitesinde hata yapıldığını söyledi.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ayasofya’nın ibadete açılması ve İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararını hukuka uygun bulan kararlarda imzası bulunan Danıştay 10. Daire Başkanı Yılmaz Akçil'i,Akçil için bugün Anayasa Mahkemesi'nde yemin ve cübbe töreni düzenlendi. Törene, Cumhurbaşkanı Erdoğan da katıldı. AYM Başkanı Zühtü Arslan'ın konuşmasının ardından takdim edilen Akçil, cübbesini giydi.

Ancak Tolga Şirin, ant içmeden önce görevine başlamanın kanuna aykırı olduğunun altını çizerek, şunları yazdı:

"1-) Program sunucusu, Yılmaz Akçil'i "30/01/2024 tarihinde AYM üyeliğine seçilmiş ve aynı gün AYM üyeliği görevine başlamıştır" diyerek (dk. 32:51) takdim etti.

2-) AYM'nin resmî sitesinde de "Sayın Cumhurbaşkanı tarafından 30/1/2024 tarihinde Anayasa Mahkemesi Üyeliğine seçilmiş ve aynı gün Anayasa Mahkemesi Üyeliği görevine başlamıştır" ifadesi geçiyor.

Oysa 6216 sayılı Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun'un 9'uncu maddesine göre "Üyeler, görevlerine başlamadan önce (...) and içer."

And içmeden önce görevine başlamış olamaz, başlamışsa bu kanuna aykırıdır.

Sitedeki bildirim düzeltilmeli, bu konuda bir açıklama yapılmalıdır.

@AYMBASKANLIGI

(Benzer bilgi yanlışları/kanuna aykırılık diğer bazı üyeler için de mevcut)"

1707416361733-gf-08-sn-jxaa-akz-rx.jpeg

Erdoğan'ın atadığı üye sayısı 10'a çıkıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Danıştay 10. Daire Başkanı Yılmaz Akçil'i, emekli olan Muammer Topal'ın yerine Danıştay kontenjanından atandı. Erdoğan, daha önce Cumhurbaşkanı olarak Anayasa Mahkemesi'ne 7 üye atamıştı. Anayasaya göre, Topal gibi bu yıl görev süresi dolan AYM Başkanı Zühtü Arslan ile Muhammed Emin Kuz'un yerine gelecek isimleri de Erdoğan atayacak. Böylece 15 üyeli AYM'nin 10 üyesini Erdoğan atamış olacak. (Kısa Dalga)

Gündem