Tolga Şirin: Yurtdışına çıkış harcı Anayasa'ya aykırı

Tolga Şirin: Yurtdışına çıkış harcı Anayasa'ya aykırı
Doçent, avukat Tolga Şirin, yurtdışına çıkış harcı uygulamasının Anayasa'ya aykırı olduğunu belirtirken, 1500 liraya çıkarılmasının da ölçüsüz olduğunu belirtti.

Kısa Dalga - Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in duyurduğu 226 milyar TL'lik ek kaynak hedeflenen vergi düzenlemesinde yurtdışı çıkış harcının 10 kat artarak 1500 TL'ye çıkarılması önerilmişti. Bloomberg'un yasa teklifinin detaylarından aktardığı bu bilgi 'seyahat özgürlüğü' tartışmalarını da beraberinde getirdi.

T24'te konuya ilişkin bir yazı yazan Doç. Dr. Tolga Şirin bu uygulamanın Anayasa’ya aykırı olduğunu belirterek, "Devlet, bu bağlamda ille de bir para alınacaksa bu para, kanımca Türkiye’ye girip çevre vergisi, su vergisi vb. kalemler ödemeyen ama bu hizmetlerden yararlanan turistlerden alınmalı" dedi.

Şirin'in yazısı özetle şöyle:

"(...) Ben Türkiye’deki durumun benzerine sadece İran’da denk geldim. Bizden para alınmadı ama İran’dan çıkan İranlılardan alınıyordu. Ayrıca Filipinler’de de böyle bir uygulamanın bulunduğunu duydum. Bunun dışında bir örnek duymadım, görmedim ve okumadım. Belki birkaç istisna daha vardır. Fakat şunu rahatlıkla söyleyebilirim: Bir devletin kendi yurttaşından “yurt dışına gidiyor” diye para alması kesinlikle norm değil. Türkiye’nin ayrıksı bir iş yaptığını bilmek gerekiyor.

Kişisel görüşüm; Ben bu uygulamanın Anayasa’ya aykırı olduğu kanısındayım.

Şöyle ki: Devlet, bu bağlamda ille de bir para alınacaksa bu para, kanımca Türkiye’ye girip çevre vergisi, su vergisi vb. kalemler ödemeyen ama bu hizmetlerden yararlanan turistlerden alınmalı. Böylesi bir farklı muamele, ayrımcılık yasağını ihlal etmez. Hatta daha gerçekçi olmak gerekirse (müze vb. hizmetlerde kademelendirme yapan Brezilya gibi) miktarlar, Avrupa ve ABD’liler için yüksek, üçüncü dünyadan gelenler için ise nispeten daha az yüksek kılınabilir.

Meselenin ölçülülükle ilgili yönü açısından da sorun var. Şu anda konuşulan 1.500 TL, açıkça ölçüsüzdür. Dediğim gibi dünyadaki örneklerde, yabancılardan alınan bedel bile 40 doların üstüne çıkmıyor. Türkiye’deki asgari ücretin 400 dolar civarı olduğu hesaba katıldığında, bu miktar, yurttaşların büyük kısmından maaşlarının yüzde onuna denk geliyor.

Aşırılık apaçık ortada. Başka söze ne hacet. Son olarak; burada ismen bir harç mevcut olsa da cismen bir harç olmadığına sonuna kadar katılıyorum. Fakat bu konudaki teknik tartışmaya şu anda girme niyetim yok." (Ekonomi)

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Ekonomi