Çiftçinin zor kararı: 180 ton soğanını 30 kuruştan satamazsa çöpe atacak

Çiftçinin zor kararı: 180 ton soğanını 30 kuruştan satamazsa çöpe atacak
Soğanı depoda çürümeye başlayan Eskişehirli çiftçi, umudu kalmayınca 140 bin lira zarara girerek soğanını 30 kuruştan satışa çıkardı. Çiftçinin derdi bununla da bitmedi. 25 kuruştan satmak istediği patatese de alıcı bulamadı.




Soğanı depoda çürümeye başlayan Eskişehirli çiftçi umudu kalmayınca 140 bin lira zarara girerek soğanını 30 kuruştan satmak zorunda kaldı. Çiftçinin derdi bununla da bitmedi. 25 kuruştan satmak istediği patatese de alıcı bulamadı. Gelecek yıl ürün ekmeyeceğini belirten üretici, “Eskişehir civarında soğanlar komple depoda bekliyor. Elimizin emeği gözümüzün nuru 30 kuruş soğan" diyerek yaşadığı duruma sitem etti.

Eskişehir’in Odunpazarı ilçesine bağlı Karahöyük köyünde yaşayan çiftçi, iki buçuk aydır depoda bekleyen soğanını 30 kuruşa satmak zorunda kaldı. Çiftçi, 100 dönüm yere 200 bin lira masraf yaptığını, yeşillenmeye başlayan soğanını ya ucuza satacağını ya da çöpe dökeceğini söyledi. Elinde kalan toplam 180 ton soğanı 30 kuruştan sattığında 140 bin lira zararı olacağını da belirten çiftçi, “Eskişehir civarında soğanlar komple depoda bekliyor. Elimizin emeği gözümüzün nuru 30 kuruş soğan. Buyurun gelin, alacak varsa verelim” dedi.

Aynı sorunu ektiği patateste de yaşayan çiftçi,"25 kuruşa vereceğiz alan yok" dedi. Gelecek yıl soğan ve patates üretmeyeceğini belirten çiftçiyi CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer ziyaret etti. Çakırözer çiftçinin yaşadığı sıkıntılara ilişkin şunları söyledi:

“Bundan bir ay önce Mahmudiye (Eskişehir’in ilçesi) depoda soğan 60 kuruştu şimdi bir ay sonra 30 kuruşa düştü ancak müşteri bulabiliyorlar.  Bazıları bulamıyor. Mustafa kardeşimiz patatesi 25 kuruşa vereceğim’ diyor alıcı bulamıyor. Çiftçi ürettiğine bin pişman ‘Gelecek yıl üretmem’ diyor. Tabi gelecek yıl çiftçi Mustafa soğan ve patates üretmeyince, doğal olarak markette pazarda soğan ve patatesin fiyatı yükselecek vatandaş soğanı patatesi ucuza yiyemez duruma gelecek. Bu tarım politikası Türkiye’nin yönetilemez bir halde olduğunu gösteriyor. Çiftçi kimseyi yanında bulamıyor. Çuvallar burada bekliyor. ‘Satılmazsa koyun yemi olacak’ diyor.”

(ANKA)



Ekonomi