Torba kanun Meclis'ten geçti: Muhtar maaşlarına asgari ücret ayarı

Torba kanun Meclis'ten geçti: Muhtar maaşlarına asgari ücret ayarı
Meclis'te kabul edilen torba kanuna göre muhtarlara verilen aylık ödeneğin net tutarının, net asgari ücret tutarının altında kalması halinde aradaki fark kesintisiz olarak ayrıca ödenecek.

AKP milletvekillerinin imzasını taşıyan “Hazineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi ve Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.

Kanuna göre; Hazine taşınmazlarının rayiç bedel üzerinden doğrudan satışlarında satış bedelinin peşin ödenmesi halinde yüzde 20 indirim uygulanacak.

Yapı kayıt belgesi alınan yapıların üzerinde bulunduğu hazine taşınmazlarının satışına ilişkin başvuru süresi 31 Aralık 2022'ye kadar uzatılacak.

Hazineye ait tarım arazileri, 31 Aralık 2019'dan önce en az üç yıldan beri tarımsal amaçla kullanan ve kullanmaya devam edenlere, cari yıl ecrimisil bedelinin yarısı üzerinden 10 yıla kadar doğrudan kiralanabilecek.

MUHTAR MAAŞINA ASGARİ ÜCRET AYARI

Muhtarlara 14 bin 750 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucunda bulunan miktarda verilen aylık ödeneğin net tutarının, net asgari ücret tutarının altında kalması halinde aradaki fark, ödenek için öngörülen usul ve esaslar çerçevesinde herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın ayrıca ödenecek.

OKUL SERVİSİNE GÜNCELLEME

Taşıma yoluyla eğitime erişim kapsamındaki hizmet alımlarında ek fiyat farkının ödenmesine ilişkin de düzenleme yapıldı.

Buna göre; nisandan önce Kamu İhale Kanunu'na göre ihale edilen mal ve hizmet alımları ile yapım işlerine ilişkin Türk lirası üzerinden yapılan ve devam eden sözleşmelerde; 1 Ocak 2022 tarihinden sonra gerçekleştirilen kısımlar için ihale dokümanında fiyat farkı hesaplanmasına ilişkin hüküm bulunanlarda sözleşmesine göre hesaplanan fiyat farkı tutarı oransal olarak artırılabilecek. İhale dokümanında fiyat farkı hesaplanmasına ilişkin hüküm bulunmayanlar ile hüküm bulunmakla birlikte sadece girdilerin bir kısmı için fiyat farkı hesaplananlarda, hesaplanmayan kısımlar için de fiyat farkı verilebilecek.

(ANKA)

Gündem