Tortilla de Patata

Tortilla de Patata
İspanyol lezzetleri serimizin bu haftaki tarifinde sizlere kendi adıma artık ustalık seviyesine ulaştığım bir lezzet anlatacağım. Tortilla de patata, yani İspanyol usulü patatesli omlet.

EVREN AYBARS


Her hafta yazılarıma şikayet ederek başlamak bazen beni yoruyor. Bu hafta farklı bir yol izleyeyim. Konumuz spor. Spor diyince de özellikle Kadın Voleybol Milli Takımı. Bu muhteşem kızlar, bir vizyon çerçevesinde uzun süre çalışarak bir takımın nerelere gelebileceği konusunda bir ders kitabı gibi okutulmalı. Hem futbol hem basketbol federasyon başkanları Mehmet Akif Üstündağ'ın yanına staja verilip kendilerini biraz geliştirmeleri için eğitilmeli. Şurada Basketbol federasyonunun ve milli takım koçunun maalesef çok zamandır bizi alıştırdıkları şekilde yine elenmemiz sonrasında Larkin ve Wilbekin'in günah keçisi olmasına dair bir şeyler yazacaktım içim şişti gerçekten. Voleybol federasyonumuzu ve izlerken bizi hep mutlu eden milli takımımıza teşekkür etmek istedim bu satırlarda. Final maçında da umarım bu seriyi devam ettiririz.

İspanyol lezzetleri serimizin bu haftaki tarifinde sizlere kendi adıma artık ustalık seviyesine ulaştığım bir lezzet anlatacağım. Tortilla de patata, yani İspanyol usulü patatesli omlet.

İspanya'da tapas barlarda en çok rastlayacağınız yiyeceklerden bir tanesi geçen hafta bahsettiğim kroketlerdi, bir diğeri de tortilla de patata. Bunu da bazı yerler sipariş üzerine hızlıca tek kişilik porsiyon olarak hazırlarken, bazıları önceden hazırlanmış olarak servis yapıyor. Ekmek dilimi üzerinde bir parça omlet, üzerine de küçük bir parça zeytinyağında kızarmış kapya biberi koyan da gördüm.

Ustalık seviyesine ulaştım dediğimde neyi kastettiğimi şöyle tarif edebilirim. Bu tarifi size yazarken herhangi bir referans tarife bakmama bile gerek yok, ayrıca San Sebastian'da yediğimiz Tortilla de Patata örneklerine göre benim yaptığım daha lezzetli gibi geldi hem bana hem oğluma.

Malzemeler (4-6 kişilik):

-1 su bardağı zeytinyağı
-3 orta boy patates (yaklaşık 600 gram)
-1 orta boy kuru soğan
-6 yumurta
-tuz, taze çekilmiş karabiber

Patatesleri yıkayın, soyun ve 2-3 mm kalınlığında dilimler halinde kesin. Burada evinizde varsa bir mandolin de kullanabilirsiniz. Bir tavaya (yapışmaz bir tava olması önemli) zeytinyağını koyup hafif ateşte ısıtın. Patatesleri hafif ateşte pişirmeye başlayın.

Bu arada soğanı da piyazlık doğrayın. Patateslerden yaklaşık beş dakika sonra soğanları da tavaya alın. Bu aşamada büyükçe bir tutam tuz da ekleyebilirsiniz.

Patatesler yumuşayıp hafifçe dışları renk alana kadar pişirmeye devam edin. Bu durum ateşin gücüne, tavanın özelliklerine vb bağlı olarak yaklaşık 15-20 dakika sürebilir. O arada yumurtaları büyükçe bir kaseye kırın, bir fiske tuz ve taze çekilmiş karabiber ekleyip güzelce çırpın. Bir kenarda bekletin.

Patatesler ve soğanlar pişince, yumurtanın içerisine bir kevgir ile alın. İyice karıştırın. Eğer vaktiniz varsa bu halde bir yarım saat kadar bekletin. Tavada kalan zeytinyağını temiz bir kaba alın. Bu yağı fazla yüksek sıcaklıkta kullanmadığımız için, daha sonra başka yemeklerde de kullanabilirsiniz. Soğanın tadı da geçtiği için özellikle balıklarda, ızgara sebzelerde ve zeytinyağlı yemeklerde gayet güzel bir lezzet verdiğini söyleyebilirim.

Eğer yarım saat beklettiyseniz, tavayı tekrar ısıtın. Bu sefer orta ateşte pişireceğiz. Yağdan da bir çorba kaşığı kadar tavaya koyun. Omlet karışımını tavaya alın. Bir spatula yardımıyla kenarlarını içeri doğru ufak ufak çekerek altını 3-4 dakika kadar pişirin. Sonra bir tabak yardımıyla omleti çevirin. Yine bir 3-4 dakika kadar pişirin ve omletiniz servise hazır.

Ben omleti daha katı seviyorum. Ama eğer isterseniz daha akışkan olarak gayet lezzetli olacaktır, öyle isterseniz bu son pişirmeleri 1-2 dakika kadar kısaltmak gerek, ateşinizin gücüne, tavanızın ısı tutmasına göre bu süreler değişiklik gösterebilir elbette.

Bu arada zamanında bizim On Numara Mutfak YouTube kanalımızda ilk çektiğimiz tariflerden birisi Tortilla de Patata idi, biraz amatör ve uzun bir tarif ama bakmak isterseniz buradan bakabilirsiniz.

Keyifli bir pazar günü dilerim.

Kültür Sanat