Trabzonspor taraftarının 'Şah İsmail' sınavı

Trabzonspor taraftarının 'Şah İsmail' sınavı
Trabzonspor taraftarı, Fenerbahçe maçının başlamasına dakikalar kala “Fatih’in fethettiği, Yavuz’un yönettiği, Kanuni’nin doğduğu efsane şehir Trabzon” pankartı açtı. Sosyal medyada birçok kişi pankarttaki kişinin Yavuz Sultan Selim değiş Şah İsmail olduğunu yazdı.

Trabzonspor, Süper Lig'in 14'üncü haftasında sahasında konuk ettiği Fenerbahçe'yi 2-0 mağlup etti. Ancak maçta Trabzonspor taraftarının açtığı pankart sosyal medyada gündem oldu. Trabzonspor taraftarı, maçın başlamasına dakikalar kala “Fatih’in fethettiği, Yavuz’un yönettiği, Kanuni’nin doğduğu efsane şehir Trabzon” pankartı açtı. Sosyal medyada birçok kişi pankarttaki kişinin Yavuz Sultan Selim değiş Şah İsmail olduğunu yazdı.

İlginç olan bu afişin 2015'te gündeme gelmesiydi. Arşiv taramasında bu tartışmanın 2015'teki Galatasaray maçında da yaşandığı ortaya çıkıyor. O dönem Trabzonspor Stadyum ve amatör branşlardan sorumlu yönetim kurulu üyesi Köksal Sadıklar, "Bu baskı hatası olabilir. Kocaman bir pankart. Genelde bu pankartlar hazırlandıktan sonra ters sarılır. Hazırlanırken bir hata yapılmışsa, taraftarlar da çok büyük olduğu için farkına varmayabilir. Konunun bu kadar gündeme alınması düşündürücüdür. Taraftarımızın orada art niyeti yoktur. Büyük bir pankart ve kontrol edilmesi zordur. Kasıtlı olduğunu düşünmüyorum" diye açıklama yapmış.

Şah İsmail kimdir?

Şah İsmail Safevî Tarikatı'nın lideri, Safevî Devleti'nin kurucusu ve ilk hükümdarı. Kurduğu devlette saray ve ordu dili olarak Azerice, bürokrasi dili olarak Farsça kullanmıştır. Nüfus ve iktisadi gerekçelerle dönemin Osmanlı padişahı Yavuz Sultan Selim ile hem siyasi hem askeri olmak üzere mücadele etmiş ve Çaldıran Muharebesi'nde Osmanlı'ya karşı büyük bir yenilgi yaşamıştır.

Spor