Trakya Birlik Başkanı Kırbiç: Yağış olmazsa ayçiçeğinde rekolte kaybı oluşur

Trakya Birlik Başkanı Kırbiç: Yağış olmazsa ayçiçeğinde rekolte kaybı oluşur
Trakya Birlik Başkanı Şafak Kırbiç, ekim dönemi yaklaşan ayçiçeğinde kuraklık ve fiyatların gerilemesiyle birlikte üreticinin ekip ekmeme konusunda tereddüt yaşadığını belirtti.

Türkiye'nin yağlık ayçiçeği ihtiyacının yaklaşık yüzde 50'sinin karşılandığı Trakya'da, ekim dönemine hazırlanan üretici, kuraklık endişesi yaşıyor.

Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç, "Önümüzdeki dönemde ürünle ilgili sıkıntılar yaşanma ihtimali görülmekte. En çok yağış almamız gereken dönemde yani kasım, aralık, ocak, şubat ayları kurak geçti. Kar yağışı olmadı" dedi.

Trakya bölgesinde yağış miktarında geçen yıla göre çok büyük düşüş olduğunu ve ciddi bir kuraklık yaşandığını söyleyen Kırbiç, "Hatta son açıklamalara göre işte Kayalı Barajı'ndan mısır üretimine ciddi bir potansiyele sahip olan Kavaklı bölgesine, su seviyesinin düşüklüğünden dolayı su verilmeyeceğiyle ilgili duyumlarımız var" dedi.

Trakya Birlik Başkanı Kırbiç: Yağış olmazsa ayçiçeğinde rekolte kaybı oluşur

Üretimin artmasının önümüzdeki dönemde alınacak yağışa bağlı olduğunu dile getiren Kırbiç, "Önümüzdeki süreçte ciddi bir yağış alırsak baraj seviyelerinde yükseliş, toprağın doygunluk noktasında da bir artış oluşur. Çünkü bölgemizde özellikle Edirne bölgesinin yıllık yağış ortalaması 500-600 milimetre. Ancak bunun çok altındayız. Önümüzdeki günlerde bölgemizde ayçiçek ekim dönemi başlıyor, hatta bazı yerlerde başladı. Şu anda da buğdaylara gübre, ilaç atılma dönemi. Buğdaylarda çok büyük sıkıntı görülmemekte ancak önümüzdeki günlerde buğdayın boyu arttıkça su emme, su çekme oranı artacaktır. Bu da şu anda toprakta bulunan mevcut su miktarını çok kısa sürede tüketecek anlamına gelmekte. Yarından sonra bölgemizde bir miktar yağış beklenmekte. İnşallah bu yağış gelirse bir miktar toprağın doygunluk süreci oluşur" diye konuştu.

"Bazı bitkiler kuraklıktan gelişim gösteremiyor"

trakya-birlik-baskani-kirbic-yagis-olmazsa-ayciceginde-rekolte-kaybi-olusur-7495-dhaphoto5.jpg

Kuraklık nedeniyle bitkilerin gelişme sağlayamadığını ifade eden Kırbiç, bunun da verimi etkilediğini kaydetti.

Kırbiç, "Bunlar için birtakım önlemlerin alınması gerekmekte. Bölgemiz için kuzey tarafımızda bizim birtakım baraj projelerimiz var. Sulama göletleriyle ilgili projeler var. Bunların bir an önce faaliyete geçmesi gerçekten önem arz etmekte. Çünkü bugün baktığımızda Meriç ve Tunca nehirlerinin bile debileri en yüksek debide akması gerektiği dönemlerde düşük seviyede" dedi.

"Yağış azlığı ayçiçeğinde rekolte kaybına yol açar"

Trakya Birlik Başkanı Kırbiç: Yağış olmazsa ayçiçeğinde rekolte kaybı oluşur

Yağış azlığının özellikle ayçiçeği gibi kritik bitkilerde rekolte kaybına yol açabileceği uyarısında bulunan Kırbiç, şöyle konuştu:

"Bu yağışları alamazsak ciddi bir rekolte kaybı oluşur. Zaten ayçiçeğinde sizin de bildiğiniz gibi ülkemizin ihtiyacını karşılayamamaktayız. Yani yaklaşık yüzde 65-70 oranında ülke ihtiyacını karşılamaktayız. Bu yıl için o üründe çok sıkıntı yaşanmadı. Çünkü bu tahıl koridorundan dolayı. Kuzeydeki Rusya- Ukrayna savaşından sonra o bölgedeki ürünlerden ülkemize girdi. Ancak önümüzdeki süreçte bölgelerde ekiliş alanlarında azalma olursa ülkemizde hem üretim alanlarının düşmesi hem de kuraktan dolayı bir azalma oluşursa tabii ki sıkıntılar oluşabilir."

Üretici kararsız

Şafak Kırbiç, üreticinin şu anda ayçiçeğinde ekip ekmeme konusunda kararsızlık içinde olduğunu belirterek, "Fiyatlar gerilediği için çiftçimiz de bunu ekip ekmemeyle ilgili kararını bu günlerde verecek. Çünkü daha önce ülkemizde ekilmeyen bölgelerde ayçiçeği ekimi yapılmıştı. İç Anadolu Bölgesi'nde, Karadeniz Bölgesi'nde, Ege'de ciddi üretimler oluştu. Ancak oralardaki fiyatlar hasat döneminde çok dip yapmıştı. Bu yüzden de oradaki üreticilerin ürün deseninde değişikliğe gidileceği beklenmekte. Bu da ülke üretimini geçtiğimiz yıllardan biraz daha aşağıya getirebilir. Bence bununla ilgili de bir tedbir almak gerekiyor. Çünkü ayçiçeği ithalatında gümrük vergileri 1 Ocak itibarıyla sıfırlandı. Bu da fiyatlarda bir gevşeme oluşturdu tabii. Ancak üreticimizin para kazanması ve bu ürünün aidiyeti, devamlılığı gerekmekte. O yüzden tekrar desteklerle, fiyat politikasıyla, gümrük vergileriyle çiftçimiz desteklenmeli ve bu ülke üretimini arttırmamız gerekmekte. O da acilen bugünlerde olmalı, çünkü çiftçimiz kararını verecek. Ayçiçeği mi başka bir ürün mü? Onun için içinde bulunduğumuz süreç gerçekten çok önemli" diye konuştu. (DHA)

Gündem