Trakya Birlik: "Gübreye getirilen kısıtlama kaldırıldı"

Trakya Birlik: "Gübreye getirilen kısıtlama kaldırıldı"
Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç, Türk lirasındaki değer kaybı nedeniyle tedarik sıkıntısı yaşandığı için gübreye getirilen kısıtlamanın kalktığını açıkladı.

Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç, pandemi nedeniyle 6 ay ertelenen genel kurullarını 5 Ocak 2022 tarihinde yapacaklarını belirterek, üreticilerin beklediği yeni sözleşme sonrası kar payı oluşacağını ve bu kar paylarının dağıtımı yapacaklarını söyledi.

"KAR PAYI EN GEÇ ŞUBAT AYINA KADAR ÖDENECEK"

Kırbiç, şöyle konuştu:

“Bu genel kurulda, çiftçilerimizin beklediği yeni sözleşmeyle birlikte kar payı oluşacaktır. Bu kar payı, 2020, 2021 kar payı olacak. Bu yıl aldığımız ürününki ise 2021, 2022’deki oluşacaktır. Ön alım fiyatı oluştuktan sonra yeni sözleşme gereği, birliğin yapmış olduğu ticaretten dolayı elde etmiş olduğu kar, ana sözleşmenin belirlediği oranlarda, ayrılan miktarlar haricinde ortağa dağıtılacak miktar da belirlenmiştir. Bilanço rakamları üzerinden de kar payı, 5 Ocak’taki genel kurulumuzda açıklandıktan sonra en geç şubat ayının başına kadar ortaklarımıza ödenecektir.”

"GÜBRE FİYATINDA BELİRSİZLİK DEVAM EDİYOR AMA GEVŞEME OLACAĞINI TAHMİN EDİYORUZ"

Gübre konusunda döviz hareketlerine bağlı sıkıntılar yaşandığını, dövize yapılan müdahale ile piyasada biraz rahatlama gözlendiğini ve bu rahatlamaya bağlı olarak da tedarik ve dağıtımında sıkıntı yaşanan gübreye erişimin kolaylaştığını söyleyen Şafak Kırbiç, şunları söyledi:

“Pandemiden dolayı fiyat hareketinde sert yükselişler meydana gelmiştir. Tahıl ve yağ bitkilerinde yükselişler oluşmuş. Gübrede yüksek fiyatlar oluşmuş, bu da çiftçimizi sıkıntıya sokmuştur. Son günlerde dövizdeki düşüşten dolayı burada biraz fiyatlarda gevşeme olacağı bizde de hakim oldu. Önümüzdeki günlerde bunları takip ederek göreceğiz. Gübreyle ilgili tedarikte sıkıntı vardı. Kurumsal anlamda, son günlerdeki bağlantılarla gübre kısıtlı verilmişti. Ama bugünden itibaren, bu kısıtlama da ortadan kalkarak, çiftçilerimizin gübre ihtiyacını karşılayacağız. Fiyatlarla ilgili belirsizlik devam etmekte ama gevşeme olacağını tahmin ediyoruz. Ortaklarımız kar payından memnun olacaklardır. Bundan sonraki yıllarda kurum kar ederse kar ettiği sürece bu karı da ortaklarına paylaşacaktır.”


(GÖKHAN TUZLADAN / ANKA)


Ekonomi