Trakya'daki yağışların ardından nehirler ve barajlarda su miktarı arttı; çiftçi mutlu

Trakya'daki yağışların ardından nehirler ve barajlarda su miktarı arttı; çiftçi mutlu
Trakya'daki son yağışlar hem nehirlerin hem de İstanbul'da su sağlayan barajlardaki su miktarının artmasını sağladı. Çiftçiler ise yağmurun yüzlerini güldürdüğünü anlattı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, 1 Ocak'tan bugüne kadar metrekareye Edirne'de 151 kilo, Tekirdağ'da 72 ve Kırklareli'nde ise 112 kilo yağış düştü.

Yağışlarla birlikte Edirne'deki Meriç ve Tunca nehirlerinin debileri de arttı.

DSİ Edirne 11'inci Bölge Müdürlüğü verilerine göre, ocak ayında debisi 52 metreküp/saniye olarak ölçülen Meriç Nehri'nin debisi 177 metreküp/saniyeye, Tunca Nehri'nin ise 5 metreküp/saniye olan debisi ise 9 metreküp/saniyeye yükseldi.

Baraj doluluğu arttı

Edirne'nin içme suyunu sağlayan Süloğlu Barajı'nda son ölçümlerde, doluluk oranı yüzde 69 olurken, Kayalıköy Barajı'ndaki doluluk oranı ise yüzde 35 olarak ölçüldü.

Tekirdağ'da içme suyunu sağlayan Çokal Barajı ile Kırklareli'nin içme suyunu sağlayan Armağan Barajı'nda doluluk oranı yüzde 67 oldu.

Yetkililer, bölgede içme suyu ile tarım arazilerini sulayan, 14 barajda doluluk oranının yüzde 4 arttığını açıkladı.

Miktar ikiye katlandı

Trakya'dan İstanbul'un içme suyunu sağlayan Papuçdere ve Kazandere barajlarında su seviyesinin arttığı görüldü.

İSKİ verilerine göre ocak ayında doluluk oranı yüzde 4,74 olan Kazandere'nin doluluk oranı 11,35'e, Pabuçdere'nin 4,77 olan doluluk oranı 10,27'ye çıktı.

'Tarlalar suya doydu'

Merkeze bağlı Büyükismailçe köyünde çiftçilik yapan Erdal Akgün, yağışları kendilerini sevindirdiğini belirterek "Bir nebze de olsa özellikle çeltik üreticisi için moral oldu. Nehir yataklarının debilerinin yükselmesi demek, bir anlamda toprağın suya doyması, yer altı zenginliklerinin çoğalması demek. Durum gerçekten vahimken bir anda son 1 haftadan beri moralimizi de düzeltmiş oluyor" dedi.

Akgün, nisan yağmurlarının sürmesini ümit ederken, verimin 2 - 3 katına çıkmasını umduklarını ifade etti. Çiftçi, "Buğday tarlaları şu anda suya doymuş durumda" dedi. (DHA)

Yaşam