Trans aktivist Esmeray Özadikti, TİP listesinden milletvekili adayı oldu

Trans aktivist Esmeray Özadikti, TİP listesinden milletvekili adayı oldu
Türkiye İşçi Partisi'nin (TİP) milletvekili aday listesi kesinleşti. Trans aktivist Esmeray Özadikti İstanbul 2'nci bölgeden 3'üncü sırada milletvekili adayı oldu.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) 14 Mayıs'taki genel seçim için vekil aday listesini belirledi. Trans aktivist Esmeray Özadikti İstanbul 2'nci bölgeden 3'üncü sırada milletvekili adayı oldu.

Tiyatrocu, köşe yazarı ve LGBTİ+ aktivisti Özadikti 18 Mart'ta TİP'in LGBTİ+ Hakları Komisyonu’ndan gelen teklifi değerlendirerek TİP'e katılma kararı almıştı.

Özadikti kim?

1973 Kars doğumlu Esmeray, Mezopotamya Kültür Merkezi'nde tiyatro, Türkçe ve Kürtçe dersleri aldı. 2009'da Nobel edebiyat ödüllü İtalyan oyun yazarı Dario Fo’nun kısa kadın oyunu Tecavüz’ü iki farklı versiyonla oynayarak kendi özyaşamından bir tecavüz öyküsü ile birlikte sahneledi.

Tiyatro Amargi’nin sahneye koyduğu, büyük şehre göç etmiş 13 kadının öyküsünü konu edinen "Yazmadan Dökülenler" adlı oyunun rejisinde ve oyuncu kadrosunda görev aldı. Bir transekssüelin Kars'tan İstanbul'a yaptığı yolcuğu anlatan, kendi deneyimlerinden derlediği "Cadının Bohçası" ve onun devamı niteliğindeki "Yırtık Bohça" adlı tek kişilik anlatılar ile cinsel kimliği farklı olan insanların nelere maruz kaldığını sergiledi. Geçirdiği cinsiyet değiştirme ameliyatı sürecini "Kestirmeden Hikayeler" adıyla sahneye taşıdı.

Ekim 2013'te gerçekleşen Halkların Demokratik Partisi I. Olağanüstü Kongresi'nde Parti Meclisine girdi.

26 Temmuz 2016 tarihinde Resmî Gazete'de yayınlanan OHAL Kanun Hükmünde Kararnamesi ile 15 Temmuz 2016 Türkiye askerî darbe girişimi sonrasında başlatılan soruşturma kapsamında 44 gazete ile birlikte kapatılan Taraf gazetesinde "Cadının Bohçası" köşesini yazdı.

Politika