Trend Garden Residence imar affından yararlanmış

Trend Garden Residence imar affından yararlanmış
Malatya'daki Trend Garden Residence, 6 Şubat depremlerinde çöken binalardan biri. Reuters'ın binaya dair ulaştığı kayıtlara göre Residence, 2018 yılında imar affından yararlandı. Uzmanlar, belediyeden izin alınmadan yapılan tadilatın henüz yıkımla ilgisi olup olmadığının belirlenemediğini söyledi.

Malatya'da spor salonu, yeni döşenmiş odaları ve çatı katındaki kafeteryasıyla övünen Trend Garden Residence, 6 Şubat’taki depremde yıkıldı. Yedi katlı binanın enkazında 29 kişi hayatını kaybetti.

Gazete Oksijen’in Reuters'dan aktardığına göre, hayatta kalanlardan biri, yapının sıvılaşmış gibi yıkıldığını söyledi. Reuters'ın belediye ve af belgeleri, mimar çizimleri ve Trend Garden'ın geçmişini bilen altı kişiyle yaptığı görüşmelere dayanarak yaptığı incelemeye göre, bina birkaç yıl önce gerekli izinler alınmadan kapsamlı bir tadilattan geçirildi. Ancak daha sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2018'de çıkardığı imar affı sayesinde tescil edildi.

Trend Garden'ın çökmesiyle ilgili soruşturma devam ederken, adlarının açıklanmasını istemeyen iki hükümet yetkilisine göre, binayla bağlantılı en az üç kişi ihmal sonucu ölüme sebebiyet vermekle suçlanarak tutuklandı. Yetkililer soruşturmanın binanın tüm yönleriyle ele alınacağını söyledi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ve Şehircilik Bakanlığı, imar affının depremin yol açtığı yıkıma katkıda bulunup bulunmadığına ilişkin yorum taleplerine yanıt vermedi.

Hükümet yetkililerine göre Trend Garden soruşturması kapsamında tutuklananlar arasında Engin Aslan da bulunuyor. Şirket kayıtları, Aslan'ın tapu kayıt belgelerine göre binanın sahibi olan bir Türk şirketinin çoğunluk sahibi olduğunu gösteriyor. Tutuklanmadan önce apartman yönetiminin bir çalışanı aracılığıyla Reuters'ın ulaştığı Aslan, Trend Garden'ın çöküşünde hayatını kaybeden kardeşinin yasını tuttuğu için haber ajansına konuşmayacağını söyledi. Aslan'ın avukatı Muhammet Karadoğan yorum yapmayı reddetti.

Mimarlar ve inşaat mühendisleri, 12 dairenin 42 küçük birime bölünmesini ve çatı katının tam teşekküllü bir yedinci kata dönüştürülmesini içeren bina tadilatının çökmeye katkıda bulunup bulunmadığını belirlemek için henüz çok erken olduğunu söyledi. Ancak, af yasasının temel sorunlara yol açtığını, çünkü büyük fay hatları üzerinde yer alan ve deprem riskiyle karşı karşıya olduğu bilinen bir ülkede inşaat sektöründe umursamaz bir kültürü teşvik ettiğini söylediler. (Kısa Dalga)

Gündem