Trump'a 'gizli belge soruşturması'nda 37 suçlama: 'Belgeler banyosunda saklandı'

Trump'a 'gizli belge soruşturması'nda 37 suçlama: 'Belgeler banyosunda saklandı'
ABD'nin eski başkanı Donald Trump'a yönelik 'gizli belge soruşturması'nda iddianame kamuya açıldı.

Eski başkan hakkındaki iddianamede 7 ana başlıkta 37 maddelik suçlama yöneltiliyor.

Trump, ABD ve başka ülkelerin savunma kabiliyetlerine ilişkin gizli belgeleri almak ve gizli belgelerin saklanması veya imha edilmesi imasında bulunarak soruşturmayı çeşitli şekillerde engellemeye çalışmakla suçlanıyor.

Amerika'nın Sesi'nin haberine göre 49 sayfalık iddianamede Trump’ın gizli belgeleri Ocak 2021'de Beyaz Saray’dan ayrılırken izinsiz şekilde aldığı belirtiliyor.

İddianameye göre bunlar arasında hassas askeri bilgilerin yanı sıra ABD’nin nükleer programına ilişkin bilgileri içeren belgeler de var.

İddianameye göre belgelerin bazıları ABD’nin istihbarat birimleri tarafından hazırlanmış olan belgeler.

Belgelerin bazılarının ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Merkezi İstihbarat Dairesi (CIA), Ulusal Güvenlik Dairesi (NSA), Ulusal Keşif Dairesi (NRA), Enerji Bakanlığı ve ABD Dışişleri Bakanlığı İstihbarat ve Araştırma Bürosu tarafından hazırlandığı belirtiliyor.

Hangi suçlamalar yöneltiliyor?

Açıklanan iddianamede Trump'a yönelik yedi ana başlıkta suçlama getiriliyor:

- Ulusal savunmaya ilişkin bilgileri kasıtlı olarak alıkoymak

- Adaletin engellenmesine yönelik komplo

- Bir belge ya da kaydı teslim etmemek

- Bir belge ya da kaydı saklamak

- Federal soruşturmada belge gizlemek

- Belge gizleme planı yapmak

- Yalan beyanda bulunmak

İddianamede Trump’ın askeri bir operasyona ilişkin gizli bir haritayı siyasi eylem komitesi temsilcisine gösterdiği, belgeyi aslında bu kişiye “göstermemesi gerektiğini söyleyerek temsilciden haritaya çok yaklaşmamasını istediği” ifade ediliyor.

Belge dolu kutular banyoda saklandı

İddianameye göre belgelerden birinde yabancı bir ülkenin ABD’nin çıkarlarına karşı terörizme destek verdiğine ilişkin bilgiler yer alıyor.

İddianamede yer alan bir fotoğrafta içi belge dolu kutuların Trump'ın Florida'daki konutunun banyosunda tutulduğu görülüyor.

'Soruşturmayı engelleme' suçlaması

İddianamede Trump’a yöneltilen bir diğer suçlama da gizli belge soruşturmasını engellemeye çalışması.

Bu kapsamda iddianamede Trump’ın avukatlarından birine gizli belgelerin saklanması ya da imha edilmesi imasında bulunduğu iddia ediliyor.

İddianamede avukatın aktardığı şekliyle Trump’ın “Kutularıma kimsenin bakmasını istemiyorum. Taleplerine yanıt vermesek ne olur? Burada bir şey olmadığını söylesek daha iyi olmaz mı? Ya da hiç belge olmasa daha iyi değil mi?” gibi ifadeleri kullandığı iddia ediliyor.

Tarihe geçti

ABD siyasi tarihinde ilk kez eski bir başkan federal suçlamalarla karşı karşıya.

Trump’ın gelecek salı günü Florida’nın Miami kentinde mahkemede 77'nci doğum gününden bir gün önce yargıç karşısına çıkması bekleniyor.

Trump iddianame açıklanmadan bir gün önce kendi sosyal medya platformu Truth Social’da paylaştığı dört dakikalık görüntülü mesajda masum olduğunu savundu.

Ayrıca Demokrat Joe Biden yönetiminin, Adalet Bakanlığı'nı ve Federal Soruşturma Bürosu'nu silah olarak kullanmakla suçladı.

İddianamenin açıklanmasının ardından özel savcı Jack Smith’i hedef alan Trump, Smith için "Trump’tan nefret eden birisi. Adaletle ilgili hiçbir davada rolü olmaması gereken dengesiz psikopat" ifadelerini kullandı.

Savcıdan 'ders gibi' açıklama

Gizli belge soruşturmasını yürüten özel savcı Jack Smith iddianamenin kamuoyuyla paylaşılmasının ardından şunları söyledi: "Ulusal güvenlik bilgisini koruyan yasalarımız ABD’nin güvenliği için kritiktir. Bu yasaların ihlali ülkemizi riske atar. Hukukun üstünlüğüne bağlı kalmak Adalet Bakanlığı’nın sarsılmaz ilkesidir. Ülkemizin hukukun üstünlüğüne bağlılığı dünya için bir örnek oluşturur. Bu ülkede yasalar herkese uygulanır."

'Masumiyet karinesi'ni hatırlatan savcı, suçlanan kişinin suçlu olduğu kanıtlanana kadar masum olduğunu, Florida’da hızlı bir yargılama yapılacağını söyledi. (Kısa Dalga)

Dünya