Trump’ın adaylığına bir engel daha: Maine eyaleti Trump’ı oy pusulasından çıkardı

Trump’ın adaylığına bir engel daha: Maine eyaleti Trump’ı oy pusulasından çıkardı
ABD'de Maine eyaleti, 'ayaklanma' maddesini gerekçe göstererek Trump'ı başkanlık önseçiminden diskalifiye etti. Daha önce de Colorado Yüksek Mahkemesi, Trump'ı aynı gerekçeyle eyalet ön seçim oy pusulasından çıkarmıştı.

Maine eyaleti, Donald Trump'ın başkanlık önseçimlerine katılmasını engelleyerek, isyancıların göreve gelmesini engelleyen bir anayasa hükmü uyarınca eski başkanın aday olmasını engelleyen ikinci eyalet oldu.

19 Aralık'ta Colorado yüksek mahkemesi tarafından alınan bir kararla Trump, aynı anayasa maddesine atıfta bulunularak bu eyaletin ön seçim oy pusulasından çıkarıldı.

Maine eyaletinin dışişleri bakanı Shenna Bellows, bir grup vatandaşın Trump'ın seçilme yeterliliğine itiraz etmesinin ardından davayı inceledi ve Trump'ın 6 Ocak 2021'de bir ayaklanmayı kışkırttığı gerekçesiyle diskalifiye edilmesi gerektiği sonucuna vardı.

Demokrat Bellows kararında "Bu sonuca kolaylıkla varmıyorum" dedi. "Hiçbir Dışişleri Bakanının, bir başkan adayını oy pusulasına erişimden mahrum bırakmadığının farkındayım. Bununla birlikte, daha önce hiçbir başkan adayının ayaklanma girişiminde bulunmadığının da farkındayım."

Amaç, konfederasyon yanlılarına engel olmak

Cumhuriyetçilerin önde gelen adayı olan Trump’un kampanya ekibi ise kararı temyize götüreceklerini söyledi. Trump'ın kampanya sözcüsü Steven Cheung yaptığı açıklamada Bellows'u "azılı bir solcu" olmakla suçlayarak "Hiç şüpheniz olmasın, bu partizan seçimlere müdahale çabaları Amerikan demokrasisine yönelik düşmanca bir saldırıdır" dedi.

Karar, yürürlüğe girmesi halinde, yalnızca eyaletin Mart ayındaki önseçimleri için geçerli olacak, ancak kararın sonucu muhtemelen Trump'ın Kasım 2024'teki genel seçimlerdeki durumunu da etkileyecek. Demokrat eğilimli Maine ve Colorado eyaletlerinde Joe Biden'ın seçimi kazanması yüksek olasılık olarak gösteriliyor.

Hem Maine hem de Colorado kararı, "ayaklanmaya karışan" kişilerin görevden alınmasını yasaklayan 14. değişikliğin 3. bölümüne dayanıyor. İç savaşın ardından getirilen bu hüküm, Konfederasyon yanlılarının iktidarı yeniden ele geçirmesini engellemeyi amaçlıyordu. (Kısa Dalga)

Gündem