TTB anketinden çıkan sonuç: Günde 16 bin korona vakası var

TTB anketinden çıkan sonuç: Günde 16 bin korona vakası var
Türk Tabipleri Birliği’nin aile hekimlerine yönelik yaptığı ankete göre günde 16 bin Covid-19 vakası görülüyor.

Koronavirüs vakalarında hızlı bir artış görülürken, Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği, 396 aile hekiminin katıldığı bir anket yaptı.

Anket sonucuna göre, aile hekimlerinin izlem listelerinde ortalama 4,76 Covid-19 tanılı hasta var. TTB'nin açıklamasında, "Bu ortalama sayı 24 bin 762 aile hekimine oranlandığında toplam 117 bin 867 Covid-19 tanılı kişi olduğu belirlenmiştir. Bu, günlük 16 bin 838 hasta demektir. Eş zamanlı olarak Sağlık Bakanlığı açıklamasında bu sayı haftalık 57 bin ve günlük 8 bin olarak verilmekteydi. Elde ettiğimiz veriler, bakanlığın açıkladığı sayının iki katıdır” denildi.

VAKALARIN DÖRTTE BİRİ İSTANBUL’DA

Açıklamada tüm vakaların dörtte birinin İstanbul’da olduğuna ve bayram tatilinde salgının Türkiye’ye taşındığına da vurgu yapıldı.

Bayram öncesi yapılan ankette İstanbul’da ortalama 8,5 Covid tanılı hasta olduğuna, bunun da günde 4 bin 857 kişiye Covid-19 tanısı konulduğunu gösterdiğine işaret edilen açıklamada, “Tüm vakaların dörtte biri İstanbul’dadır. HES kodu ve izolasyon uygulaması yokken, toplu taşımada maske zorunlu değilken, bu durum salgının İstanbul’dan tüm Türkiye’ye taşınması demektir. Ankete katılanların üçte biri, Covid-19 hasta sayılarının artmadığını belirtmiştir. Hiçbir önlem alınmadığı için bayram hareketliliği ile bu grubun da hasta sayılarının artması kaçınılmazdır” denildi.

ACİL SEKİZ ÖNLEM

TTB, acil alınması gereken sekiz önlemi şu şekilde sıraladı:

1. Günde 16 bin yeni vaka ve artan salgın dalgasında maske ve mesafe tedbirleri derhal uygulanmalıdır.

2. Covid-19 için bağışıklama kampanyası oluşturularak sağlık çalışanları, 50 yaş üstü yurttaşlar, Covid-19 için riskli kronik hastalar ve daha önce hiç aşılanmamış özellikle 12 yaş altı da dahil tüm bireyler başta olmak üzere toplumun aşılanması sağlanmalıdır.

3. Sağlık kurumlarında bekleyen hasta sayısı azaltılmaldır.

4. Sağlık kurumları başta olmak üzere tüm kapalı alanlarda maskesiz girişe izin verilmemelidir.

5. Sağlık çalışanlarına maske, temizlik malzemesi gibi koruyucu malzemeler derhal sağlanmaldır.

6. HES kodu, hasta ve temaslı takipleri ile sağlıklı kişilerden uygun koşullarda ayırma, filyasyon uygulamasına derhal başlanmalıdır.

7. Test yapma konusunda isteksizlik son bulmalı Covid-19 test merkezleri ve hızlı test uygulaması derhal başlamalıdır.

8. Sağlık çalışanlarının korunması için tüm sağlık çalışanlarına hızlı test temin edilmelidir. (Kısa Dalga)

Sağlık