TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı hakkında 7,5 yıla kadar hapis istemi

TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı hakkında 7,5 yıla kadar hapis istemi
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca, TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı hakkında, "terör örgütü propagandası yapmak" suçlamasıyla 7 yıl 6 aya kadar hapis istemiyle iddianame hazırlandı.

TTB Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı hakkında TSK'nin kimyasal silah kullandığı iddialarıyla ilgili yaptığı açıklama nedeniyle başlatılan soruşturmada dava açıldı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, Fincancı hakkında, "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan 7 yıl 6 aya kadar hapis istemiyle iddianame hazırlandı.

18 Ekim'de sosyal medyada ve bazı medya organlarında TSK'nın Kuzey Irak'taki bazı operasyonlarda "kimyasal silah kullandığı" öne sürülmüş ve bazı görüntüler paylaşılmıştı

Adli tıp uzmanı olan Şebnem Korur Fincancı, Medya Haber TV'de katıldığı bir yayında, Birleşmiş Milletler'in Minnesota Protokolü ilkeleri gereği, bu iddiaların bağımsız heyetlerce incelenmesi gerektiğini belirterek şu ifadeleri kullanmıştı:

“Görüntüleri daha önce de bir hekim olarak incelemiştim ve belli ki sinir sistemini doğrudan tutan toksik gazlardan, zehirli gazlardan, kimyasal gazlardan biri kullanılmış durumda.”

Fincancı, hakkında soruşturma başlatılmasının ardından yaptığı açıklamada söylediklerinin iddiaların araştırılmasını savunmaktan ibaret olduğunu vurgulamış ve Medya Haber TV'yi “Medya TV ve ondan haberleştirenlerin sorumsuz habercilik anlayışı var. Sanki ben 'Kimyasal kullanılmıştır' demişim gibi haber yapıyorlar. Öyle bir şey demedim ben. Canlı yayında konuşuyorum. Hani diyorum ki bir kimyasal etkisi olabilir, sinir sistemini de etkileyen, o istemsiz hareketler ama bunun araştırılması gerekir diyorum” demişti.

Fincancı söz konusu açıklamalarının ardından başlatılan soruşturma sonrasında 27 Ekim'de tutuklanmıştı.

Gündem