TTB Merkez Konseyi’nin görevden alınması talebiyle açılan davada reddi hakim talebi

TTB Merkez Konseyi’nin görevden alınması talebiyle açılan davada reddi hakim talebi
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi üyelerinin görevden alınması için açılan davasının ilk duruşması bugün Ankara'da görüldü. Duruşmada TTB avukatları reddi hakim talebinde bulundu ve soruşturma savcısının duruşmaya katılmaması eleştirildi. Bir sonraki duruşma, 8 Şubat'ta görülecek.

11 kişiden oluşan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi üyelerine yönelik "görevden alma" davasının ilk duruşması bugün Ankara'da bulunan Dışkapı Adliyesi 31'inci Asliye Mahkemesi'nde görüldü.

Duruşma öncesi adliye önünde bir basın açıklaması yapıldı. Burada konuşan TTB Genel Sekreteri Vedat Bulut, “TTB bu topraklarda 70 yıldır hekimlerin örgütlü sesi. Hekimlik mesleğinin toplumsal sorumluluğunu omuzlarında hisseden TTB’nin örgütse bütünlüğü, dün susmadı bugün de susmayacaktır” dedi.

Adliye önünde bir araya gelen TTB üyelerine, CHP milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu, Ali Şeker, Orhan Sarıbal, HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, HDP Batman Milletvekili Nejdet İpekyüz, Tıp Öğrencileri Kolu (TÖK) üyesi öğrenciler ile TMMOB, DİSK, KESK, İHD ve çok sayıda demokratik kitle örgütü temsilcisi de destek verdi.

"Dava şartları gerçekleşmemiş durumda"

Duruşmada söz alan avukat Leyla Verda Ersoy, iddianameyi hazırlayan savcının Hukuk Muhakemeleri Kanunu’na aykırı şekilde duruşmaya katılmadığına dikkat çekerek dava şartlarını taşımayan davanın reddedilmesini talep etti. Ayrıca Ersoy, “Merkez Konseyi üyelerinin hukuki haklarının korunması anlamında davada taraf olmaları gerekirken öyle bir hukuka uygunluk yaratılmamıştır. Bu davada dava şartları gerçekleşmemiş durumdadır” dedi.

Gerekçesiz ret

Avukatlar daha sonra davanamenin tek tek kişiler hakkında açılmaması, mazbata gibi delillerin dosyaya konulmaması gibi usul hatalarına dikkat çekerek bir kez daha davanın reddini talep etti fakat bu talep de gerekçesiz reddedildi.

Mahkemelerin ret kararlarını gerekçeleriyle vermesinin anayasal bir hak olduğunu anımsatan TTB avukatları, “Tüm usul itirazlarımızın gerekçesiz reddedilmesi nedeniyle eşitlik ilkesinin uygulanmadığı ve mahkemenin tarafsız davranamayacağı kanaati oluşmuştur” diyerek hakimin reddini istedi. Mahkeme, reddi hakim talebinin mütalaa düzenlenerek değerlendirilmesi için iletilmesine hükmederek davayı 8 Şubat 2023 saat 14.30'a erteledi.

Duruşma sonrası açıklama: "Hakikatler er ya da geç ortaya çıkacak"

Duruşma sonrası basın açıklaması yapan TTB adına konuşan İkinci Başkan Ali İhsan Ökten, "Bugün Türk Tabipleri Birliği’nin mücadelesi de karanlığa karşı bir mücadeledir. Emek, demokrasi ve sağlık mücadelesidir. Karanlığı üstümüze örtüp, engizisyon mahkemeleri kurma heveslilerine karşı, aydınlanma ve bilim mücadelesidir. Önlüğümüzün beyazının mücadelesidir. Yaptıklarının adını farklı koymaya çalışsalar da sırları dökülen illüzyonlar, halüsinasyonlar; bilim ve gerçek duvarına çarpmakta, hayal tacirleri daha da saldırganlaşmaktadır. Şimdilik güçlü olabilirler ama sürekli söylediğimiz gibi, hakikatler er ya da geç ortaya çıkacaktır" dedi.

Sağlık