TTB'den Sağlık Bakanlığı'na: Depremzede hekimleri zorla çalıştırmayın, gönüllü doktorların önünü açın

TTB'den Sağlık Bakanlığı'na: Depremzede hekimleri zorla çalıştırmayın, gönüllü doktorların önünü açın
Türk Tabipleri Birliği, Sağlık Bakanlığı'na yazı gönderdi: “Depremzede hekimlerin çalışmaya zorlanması hukuki ve insancıl değildir. İdari izinli sayılan hekimlerin yerine Birliğimizin Sağlık Bakanlığına iletmiş olduğu listeler de dahil olmak üzere çok sayıda gönüllü hekim deprem bölgesinde geçici görevlendirilsin."

TTB, depremden sağ kurtulan ancak, sağlık hizmeti sunamayacak durumda olan hekimlerin çalışmaya zorlanmasıyla ilgili, 10 Şubat’ta Sağlık Bakanlığı’na yazı gönderdiğini duyurdu.

TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın imzasının olduğu yazıda şu ifadeler yer aldı:

Çalışmaya zorlamak insani değil

“Depremzede hekimlerin çalışmaya zorlanması hukuki ve insancıl değildir. Deprem bölgelerinde depremden sağ kurtulan, ancak yakınları hali hazırda enkaz altında olan veya yaşananların etkisiyle hizmet sunacak durumda olmayan, bakmakla yükümlü olduğu kişileri bakım ve gözetimini yürütmek zorunda olan hekimlerin idarecileri tarafından çalışmaya zorlandıkları, aksi halde ‘yeniden kamu hizmetine alınmayacaklarının’ belirtildiği yönünde başvurular Birliğimize iletilmeye başlamıştır. Öncelikle çalışmaya zorlamanın ‘kanuni’ olup olmaması bir yana insani olup olmadığı da hukuki bir sorundur. İnsana uzak düşen her uygulama, yaptırım ve düzenleme ‘kanuni’ olsa da sosyal hukuk devletinin gereklerine aykırı ise hukuka da aykırı olacaktır.

Gönüllü hekimler görevlendirilmeli

Depremzede hekimlerin depremin yarattığı sosyal, bedensel ve ruhsal sağlık sorunları da dikkate alınıp, öncelikli olarak idari izinli sayılmaları, ancak çalışmaya devam etmek isteyenlerin görevlendirmesinin yapılması, tıpta uzmanlık öğrencisi olan hekimler yönünden uzmanlık eğitimlerinin koşullar sağlanana kadar idarelerce durdurulması bu hekimlerden hekim unvanıyla çalışmak isteyenlerin görevlendirmelerinin yapılması gerekmektedir. İdari izinli sayılan hekimlerin yerine Birliğimizin Sağlık Bakanlığına iletmiş olduğu listeler de dahil olmak üzere çok sayıda gönüllü hekimin deprem bölgesine geçici görevlendirmeler ile gönderilmesinin önünün açılması gerekmektedir. Anayasa ve yasalarla hakları korunan birer insan, vatandaş ve hekim olan kişilerin böyle bir dönemde idareciler tarafından örseleyici tutumlardan kaçınılarak koruyucu tedbirlerle sürdürülecek bir yaklaşım esas alınıp, daha fazla zarar görmelerinin önlenmesi hak ihlallerinin önüne geçilmesi kamu otoritesinin yükümlülüğüdür.” (Kısa Dalga)

Gündem