TÜİK'e göre Türkiye yine büyüdü

TÜİK'e göre Türkiye yine büyüdü
TÜİK, 2022'nin ilk çeyreğine dair büyüme verilerini açıkladı. TÜİK'e göre Türkiye ekonomisi yılın ilk çeyreğinde yüzde 7.3 büyüdü.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ocak-Mart 2022 dönemini kapsayan gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) verilerini açıkladı. TÜİK verilerine göre Türkiye ekonomisi, yılın ilk çeyreğinde yüzde 7,3 büyüdü. Bu veriyle, son dört çeyreğin en düşük yıllık büyüme oranı kaydedildi.

TÜİK verilerine göre, Türkiye ekonomisi yılın ilk çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre ise yüzde 1,2 büyüdü.

EN YÜKSEK BÜYÜME TÜKETİM HARCAMALARINDA

En yüksek büyümenin tüketim harcamalarında yaşandığı görüldü. Bloomberg HT'nin aktardığına göre, yerleşik hanehalklarının tüketim harcamaları, 2022 yılının birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak yüzde 19,5 arttı. Devletin nihai tüketim harcamaları yüzde 0,9, gayrisafi sabit sermaye oluşumu yüzde 1,1 arttı.

Mal ve hizmet ihracatı, 2022 yılının birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak yüzde 16,8, ithalatı ise yüzde 2,3 arttı.

SANAYİ BÜYÜMESİ HİZMETİN ARDINDA KALDI

Ana sektörlere bakıldığında yılın ilk çeyreğinde sanayinin büyüme performansının hizmetler sektörünün ardında kaldığı görüldü. Buna göre yılın ilk çeyreğinde sanayi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 7,4 büyüdü. Hizmetler sektöründe büyüme ise yüzde 14,9 olarak kaydedildi.

İNŞAAT SEKTÖRÜ YÜZDE 7.2 DARALDI

Tarımda yüzde 0,9 ile sınırlı bir büyüme kaydedilirken, inşaat sektörü ise yüzde 7,2 daraldı.

PİYASADA YÜZDE 7,2 BÜYÜME BEKLENİYORDU

Bloomberg HT Araştırma Birimi’nin anketine göre Türkiye ekonomisinin 1. çeyrekte yüzde 7,2 büyümesi bekleniyordu. En düşük tahmini veren kurum 1. çeyrekte yüzde 5,40; en yüksek tahmini veren kurum yüzde 8 büyüme tahmin etmişti.

Ekonomi yönetimi ise yüzde 7'lik büyüme beklentisini dile getirmişti. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati Pazartesi günü katıldığı TBB Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada "Öncü göstergeler ışığında, bu yılın ilk çeyreğinde güçlü ve dengeli büyüme eğiliminin sürdüğünü rahatlıkla söyleyebiliriz. Öncü veriler, büyümenin 2022 yılının ilk çeyreğinde yıllık olarak yüzde 7 civarında gerçekleşeceğine işaret ediyor." ifadelerini kullanmıştı.

Ekonomi