Tüketici Hakları Derneği Başkanı Çakar: Cumhuriyet tarihinde böyle pahalılık görülmedi

Tüketici Hakları Derneği Başkanı Çakar: Cumhuriyet tarihinde böyle pahalılık görülmedi
Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, “40 temel gıdanın son bir yıllık ortalama fiyat artışı yüzde 190. Cumhuriyet tarihi sürecinde, temel gıdalarda böyle yüksek oranda fiyat artışı ve pahalılığı görülmemiştir" dedi.

Tüketici Hakları Derneği, Ankara’da, derneğin genel merkezi önünde temel gıda maddelerinin pahalılığına ilişkin açıklama yaptı.

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, yaptığı açıklamada, Türkiye’de son yüzyılın en yüksek gıda pahalılığının yaşandığını söyledi.

"Soğandaki zam oranı yüzde 700'e çıktı"

Çakar, şu bilgileri aktardı:

"40 temel gıdanın Mart 2022-Mart 2023 yılı içerisindeki son bir yıllık ortalama fiyat artışı yüzde 190 olmuştur. 40 tane gıdanın yüzde 200’ün üzerinde artış olanlardan bahsedeceğim. Dana eti son bir yılda yüzde 204, süt yüzde 234, beyaz peynir 251, bal yüzde 271, reçel yüzde 234, tahin helvası yüzde 211, salça yüzde 280, ketçap yüzde 211, baharat yüzde 299, sirke yüzde 360, turşu yüzde 241, kahve yüzde 202, kuru soğan yüzde 659. Ama kuru soğan şu anda daha da pahalandı, yüzde 700’e çıktı. 40 gıdanın fiyat artışı ortalaması yüzde 190."

"Cumhuriyet tarihinde böyle pahalılık görülmedi"

Derneğin yaptığı araştırmaya göre Cumhuriyet tarihinde temel gıdalarda böyle pahalılık görülmediğini söyleyen Çakar, "Gıdaların yıllık ortalama fiyat artışında en ilgi çekici olan ise tencere yemeklerinin olmazsa olmaz en temel girdisi olan kuru soğanın yıllık ortalama fiyat artış oranının yüzde 659 olmasıdır. Bu durumda, tüketiciler kilo ile değil, artık tane ile soğan almak zorunda kaldılar. Kuru soğan artık tüketicilerin en pahalı temel gıdalarından birisi oldu" dedi.

"Tüketiciler temel gıdalara erişemiyor"

"Yaşanmakta olan pahalılık karşısında, tüketicilerin büyük çoğunluğu en temel gıdalara erişemiyor, yeterli ve dengeli beslenemiyor. Et ve et ürünlerine erişemez durumda olan tüketiciler, artık yeterli sebze ve meyveye de erişemez durumda bırakılmıştır" diyen Çakar, Türkiye’de nüfusun yüzde 60'ının açlık sınırının altında, nüfusun yüzde 37,6’sının da yoksulluk sınırının altında yaşadığını kaydetti.

Yüzde 98, açlık ve yoksulluk sınırının altında yaşıyor

Çakar, "Kısaca, nüfusun yüzde 98’i, yani 83 milyon 750 bin kişi açlık ve yoksulluk sınırının altında yaşamaktadır" dedi.

Yüksek gıda fiyatlarının nedeninin, yanlış gıda, tarım, pazarlama ve fiyat politikaları olduğunun altını çizen Çakar, bu politikaların dar gelirli tüketicilerin lehine değiştirilmesi gerektiğini belirtti.

Çakar, "Acil olarak, devlet okullarında öğrencilerimize ücretsiz yemek verilmesi için gerekli düzenlemeler yapılmalıdır. Geçim zorluğu çeken ailelere gerekli ve yeterli maddi destek sağlanmalıdır. Bununla birlikte, tüketicilerin satın alma güçlerini yükseltecek, temel gıdalara erişimini sağlayacak şekilde, ücret ve istihdam politikaları ile gerekli tüm ekonomik ve sosyal politikalar uygulamaya konulmalıdır" dedi. (ANKA)

Ekonomi