Tunç Soyer: 99 depreminde enkaz altında kalanlar 'sesimi duyar var mı?' diyorlardı, şimdi 'dışarda kimse var mı?' diyorlar

Tunç Soyer: 99 depreminde enkaz altında kalanlar 'sesimi duyar var mı?' diyorlardı, şimdi 'dışarda kimse var mı?' diyorlar
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, deprem felaketinin ardından kentteki sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerini bir araya getirdi. Büyükşehir Belediyesi’nin deprem bölgesinde oluşturacağı koordinasyon merkezleri hakkında ilgi veren Başkan Soyer, “İzmir’in büyük bir enerjisi var. Bunun zayi olmasını istemiyoruz. Bütün gayretimiz buna yönelik. Bize el verin, gücünüzle bize katılın” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, depremin vurduğu 10 ilin sivil toplum kuruluşları ve hemşehri derneklerinin ardından kentte faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile bir araya geldi.

Başkan Tunç Soyer, sivil toplum örgütlerine Büyükşehir Belediyesi’nin deprem bölgesinde oluşturacağı yeni oluşumdan bahsetti. Sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin önerilerini dinleyerek yapılması gerekenlerle ilgili notlar aldı.

Deprem bölgesinde yaşanan koordinasyonsuzluktan bahseden Başkan Tunç Soyer, “Herkes bir şeyler yapmaya çalışıyor. Yardımlar gidiyor, kurtarma çalışmaları yapılıyor. Bu mesele bir iki günlük bir mesele değil. Önümüzde uzun bir yol var. İzmir olarak biz belirlediğimiz 4 noktada üs kurmaya karar verdik. Şöyle düşünebilirsiniz İzmir Büyükşehir Belediyesi burada ne yapıyorsa belirlenen noktalarda da onu yapacak. Hatay, Adıyaman, Maraş ve Osmaniye’ye İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin birimlerini taşıyacağız. İZSU, Fen İşleri, Eşrefpaşa Hastanesi burada ne yapıyorsa 4 şehirde de onu yapacak. Vatandaşlarımızın öncelikli ihtiyaçlarını yerinde tespit ederek hızlı bir şekilde yerinde çözeceğiz” dedi.

Koordinasyona ihtiyaç var

Yaklaşık 500 belediye personelinin deprem bölgesinde görev yaptığını dile getiren Başkan Tunç Soyer, "Kısa süre içinde deprem bölgelerinde görev yapan personel sayısı bine çıkacak. Biz kimsenin görevini yapmaya talip değiliz. Biz tek battaniye gidecekse ihtiyacı olana gitsin istiyoruz. Bunu ancak biz yapabiliriz. Biz İzmir depreminden ders çıkardık. Oradaki koordinasyonu İzmir Büyükşehir Belediyesi yapabilir. Aksi halde malzeme, iyi niyet, enerji her şey ziyan oluyor” dedi.

Kimse egolarıyla hareket etmesin

Tüm sivil toplum kuruluşlarına güçlerini birleştirme çağrısında bulunan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Gelin gücümüzü birleştirelim. İzmir depremi yaşamış bir şehir. Güçlerimizi birleştirmeye ihtiyacımız var. 81 vilayetten biriyiz ama deprem bölgesine en doğru, en iyi, en gerçek hizmeti vermeye talibiz. Ne devletin rolünü üstlenmeyi istiyoruz. Ne de bizim devletle alıp veremediğimiz var. İzmir’in büyük bir enerjisi var bunun zayi olmasını istemiyoruz. Bütün gayretimiz buna yönelik. Sizlerden birlikte çalışmayı talep ediyoruz. Bu çatı altında buluşup hizmet üretmek istiyoruz. Geç kaldık. Koordine olamadık. Bu saklanabilecek bir şey değil. Ben İzmir’in belediye başkanı olarak bu koordineyi sağlamaktan kendini sorumlu hissediyorum. Kimse egolarıyla hareket etmesin. Buradaki herkesin yaptığı iş çok kıymetli ama Büyükşehir çatısı altında birleşmesi gerek” dedi.

Enkaz altında kalanlar 'Dışarda kimse var mı?' diye soruyor

Hükümet ve belediyelerin birlikte hareket edip oradaki insanlara yardımcı olması gerektiğini söyleyen İzmir Veteriner Hekimler Odası Başkanı Selim Özkan, “Önceliğimiz insanlar. İnsanlar ölüyor. 1999 Gölcük depreminde dışarıdan ‘İçeride kimse var mı? Sesimi duyan var mı?’ diye bağırıyorlar. Şimdi ise ‘Dışarıda kimse var mı?’ diye yardım çağrıları alıyoruz. Yetkililerin ellerini vicdanına koyup hareket etmelerini diliyorum. Biz üstümüze düşen görevi yapmaya hazırız” şeklinde konuştu. (ANKA)

Gündem