"Zeytinlik" düzenlemesi yargıya taşınıyor: "300 sene mi bekleyeceğiz ağaçlar rehabilite edilsin' diye?"

"Zeytinlik" düzenlemesi yargıya taşınıyor: "300 sene mi bekleyeceğiz ağaçlar rehabilite edilsin' diye?"
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, zeytinlikleri maden faaliyetlerine açan yönetmelik değişikliğine tepki gösterirken, "Zeytin ağaçlarına maden ocağı hançeri saplamak, geleceğimize ihanettir. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak yürütmeyi durdurma davası açacağız" dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın zeytinlikleri maden faaliyetlerine açan yönetmelik değişikliğine tepki gösterdi. Sosyal medya hesabından bir açıklama yapan Soyer, "Bakanlığın bugün yayınladığı vicdanları yaralayan yönetmelik ile zeytinliklerimiz madenciliğe açıldı. Zeytin ağaçlarına maden ocağı hançeri saplamak, geleceğimize ihanettir. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak yürütmeyi durdurma davası açacağımızı kamuoyunun bilgisine sunarım" dedi.

Çeşme Çevre Platformu kurucularından Ahmet Güler de zeytinliklerde maden faaliyetlerine izin veren yönetmelik değişikliğine tepki gösterdi. Düzenleme ile “zeytinliklerin katledilmesinin önünün açıldığını” belirten Güler şunları söyledi:

"Zeytinliklerin katledilmesinin yolu açıldı. 1936'dan bu yana rahmetli Atatürk'ten kalan bir kanunla Türkiye'deki zeytinlik alanlar madenciliğe, enerji üretilmesine ve acele kamulaştırmalara karşı korunuyordu. Bu kanun, zeytin alanlarını işgal edecek insanların önündeki en büyük engeldi. Bu engeli yeni kararla tamamen ortadan kaldırdılar. AK Parti bundan daha önce de 2-3 defa bu kanunu ortadan kaldırmaya çalıştı ama bunu başaramadı. Çünkü çok büyük bir direnişle karşılaştı. Meclis’teki partiler ve halk buna karşı çıktığı için gerçekleştirememişlerdi.

"İPTAL EDİLMESİ İÇİN DAVA AÇACAĞIZ"

Hukuk ve kanun hilesiyle bunu çıkararak Resmi Gazete'de yayımladılar. Bu Türkiye'deki bütün zeytinlik alanların katledilmesinin yolunu açacak. Garip bir şey eklemişler. 'Madenciler zeytinlikleri tahrip ederse iş bitince yeniden eski durumuna getirecek" diye. 200-300 senelik insanlık tarihinin emanet ettiği, tarihten gelen bu ağaçların katledilmesi demek bu. '300 sene daha mı bekleyeceğiz bunlar rehabilite edilsin' diye. Türkiye'de hangi maden sahasında yapılan tahribat daha sonra toparlanıp, eski haline döndürülmüştür ki biz buna inanalım. Çeşme Çevre Platformu olarak ve Türkiye'deki tüm ekoloji hareketleri ile birlikte bu kanunun iptali için dava açacağız. İptali için elimizden ne geliyorsa yapacağız." (ANKA)

Gündem