Tunceli’de koruma altındaki dağ keçilerini katlettiler

Tunceli’de koruma altındaki dağ keçilerini katlettiler
Tarım ve Orman Bakanlığı, Tunceli Pülümür Karayolu Büyükyurt yol ayrımında, koruma kapsamındaki dağ keçilerinin yivsiz av tüfeği ile vurulduğunun tespit edildiğini kaydetti.






Tarım ve Orman Bakanlığı’nın HDP’li Alican Önlü’nün soru önergesine verdiği yanıtta, Tunceli ilinde son bir yılda koruma altında bulunan yaban keçilerini katleden 9 kişi hakkında yasal işlem yapıldığı belirtildi.

HDP Örgütlemeden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı, Tunceli Milletvekili Alican Önlü’nün dağ keçilerinin öldürülmesine ilişkin Tarım ve Orman Bakanlığına verdiği soru önergesi yanıtlandı. Yaban keçilerinin koruma altında olan türlerden olduğunu belirten Bakanlık, Pülümür Karayolu Büyükyurt yol ayrımında yaşanan vakayla ilgili dağ keçisinin yivsiz av tüfeği ile vurulduğunun tespit edildiğini kaydetti. Bakanlık, Önlü’nün kamera olup olmadığına ilişkin sorusunu, “Bahse konu olan bölgede kamera ya da kontrol noktası bulunmamaktadır. En yakın kameralı yer en az 8 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Zorlu bir coğrafi alana sahip yerlerden olduğu düşünülmektedir” diye yanıtladı.

Kamera yok, balistik inceleme yapılamıyor

Yivsiz tüfeklerde saçma kullanıldığından balistik inceleme yapılamadığına dikkat çekilen bakanlık yanıtından bazı bölümler şöyle:

“Tunceli – Erzincan Karayolu 25. kilometre Nazmiye İçesi Büyükkurt Köyü Tüneller Mevkiinde vatandaşların vurulmuş yaban keçisi ihbarı üzerine Doğa Koruma Milli Parklar Tunceli Şube Müdürlüğü ekibimiz kısa bir sürede olay yerine ulaşmıştır.  Vurulan yaban keçisinin yivsiz av tüfeği ile vurulduğu tespit edilmiştir.  Yivsiz av tüfekleri çok yaygın bizimde avcılıkta kırsal alanda yaşayan kesimde kullanılan silahlardır. Ateşli silahlarda  yapılan balistik inceleme  sadece silah -mermi (kartuş) bağlantısı ve uyumu üzerinden yapılmaktadır. Yivsiz tüfeklerde saçma kullanıldığından balistik inceleme yapılamamaktadır.

Bahse konu olan bölgede kamera ya da kontrol noktası bulunmamaktadır. En yakın kameralı  yer en az 8 kilometre uzaklıkta  bulunmaktadır. Zorlu bir coğrafi alana sahip yerlerden olduğu düşünülmektedir. Yaban keçileri koruma altında olan türlerden biridir. Koruma altında olan türlerden biridir. Yaban keçileri ve diğer memelilerin koruma çalışmaları en başta 4915 sayılı Kara Avcılığı  kanunu olmak üzere  uluslararası sözleşmeler  ve diğer kanunlar  çerçevesinde yürütülmektedir. Koruma çalışmaları Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğümüz taşra birimleri başta olmak üzere İçişleri Bakanlığına bağlı Jandarma ve Emniyet birimleri ile koordineli  yürütülmektedir.

Tunceli ilimizde son bir yıl içerisinde bakanlıkça koruma altında bulunan yaban keçisini  yasadışı olarak avlayan 9 kişi hakkında işlem yapılmış olup 4915 sayılı Kara  Avcılığı Kanununa muhalefet etmeleri nedeniyle idari yaptırım kararları uygulanmıştır.”

Hülya Özmen Karabağlı/Ajans Bizim






 

Gündem