TÜRGEV-Ensar-Türken üçgeninde yanıtsız kalan sorular

TÜRGEV-Ensar-Türken üçgeninde yanıtsız kalan sorular
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun Türkiye'deki TÜRGEV ve Ensar vakıflarından ABD'deki Türken Vakfı'na 1 milyar lira transfer edildiğine dair açıklaması birçok soru işaretini yeniden gündeme getirdi. Vakıfların "Şeffafız" açıklamasına rağmen, birçok soru hâlâ yanıtlanmış değil.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, TÜRGEV ve Ensar vakıfları aracılığıyla Türkiye'den 1 milyar liranın ABD'deki Türken vakfına transfer edildiği iddiasıyla yayımladığı belgeler tartışılıyor.

CHP'nin girişimleri sonucunda ABD'de kamuoyuna açık hale gelen belgelerde, 2014-2020 yılları arasında TÜRGEV ve Ensar'ın ABD merkezli Türken Vakfı'na yaklaşık 1 milyar lira transfer ettiği görülüyor.

Transferlerin büyük kısmının sebebi 'inşaat' olarak gösterilirken, Türken Vakfı'nın New York'un en pahalı semtlerinden birinde temeli 2018 yılında atılan 21 katlı yurt binasının inşaatı henüz tamamlanmış değil.

ERDOĞAN'IN KIZI VE OĞLUYLA BAĞLANTILI

Öte yandan, 2014'te ABD'de Ensar ve TÜRGEV'in ortak kuruluşu olarak açılan Turken'in kuruluş belgesinde, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın imzası var. Erdoğan'ın kızı Esra Albayrak da vakfın yönetim kurulu üyeleri arasında.

Turken'in amacı, ABD'ye giden öğrencilere burs ve yurt hizmeti sağlamak. Ancak vakfın kuruluşundan bu yana ABD'de bu hizmetleri kaç öğrenciye verdiği bilinmiyor. İnternet sitesinde 'çelişkili' veriler mevcut.

Sitenin açılış sayfasında, "Turken Vakfı geçtiğimiz yıldan bu yana önde gelen üniversitelerde 300'den fazla öğrenciye hizmet sağlamıştır" deniliyor.

turken.jpg

'2014'TEN BERİ 500'DEN FAZLA ÖĞRENCİ YARARLANDI'

Sitenin yurtlarının tanıtıldığı sayfasında ise New York'ta yapımı dört yıldır devam eden yurt binasının reklamlarının yanı sıra "Turken beş eyalette sekiz noktada faaliyet gösteriyor. 2014'ten bu yana 500'den fazla öğrenci Turken Vakfı'nın tesislerinden ve hizmetlerinden yararlandı. Şu an Turken evleri 50'den fazla öğrenciye hizmet veriyor" deniliyor.

turkeyn2.jpg

ORTAK AÇIKLAMADA 'ŞEFFAFIZ' DEDİLER AMA...

Kılıçdaroğlu'nun yayınladığı videonun ardından TÜRGEV ve Ensar Vakfı ortak açıklama yaptı. Açıklamada para transferi reddedilmedi ve Türken vakfının şeffaf bir kurum olduğu savunuldu. Ancak söz konusu vakıflar arasındaki para transferlerine dair somut yanıtları merak edilen birçok soru havada kaldı.

PARANIN KAYNAĞI HÂLÂ BİLİNMİYOR

İşte o yanıtsız kalan sorular:

Türken Vakfı'na kurulduğu 2014 yılından bugüne kadar Türkiye'den hangi kurum ne kadar bağış gönderdi?

Türken Vakfı’nın bünyesinde yer alan Ensar ve TÜRGEV vakıfları yıllar sonra neden ayrı ayrı ABD Adalet Bakanlığı’na resmi kayıt yaptırmak zorunda kaldı?

Ensar ve TÜRGEV, CHP'nin ABD Temsilcisi Yurter Özcan açıklayana kadar, bu bağışları neden yaklaşık sekiz yıl boyunca gizli tuttu?

Ensar ve TÜRGEV'in Türken'e gönderdiği belgelenen bağışlar nereden, kimden ve hangi vaatle toplandı?

Türken Vakfı bugüne kadar toplamda kaç öğrenciye burs ve yurt hizmeti verdi?

CHP'nin elde ettiği verilere göre 2020’de hiçbir öğrenciye burs vermeyen vakıf, o sene toplanan 9.3 milyon dolar bağışı nereye harcadı?

Vakfın, New York'un en pahalı semtlerinden birinde temeli 2018 yılında atılan 21 katlı yurt binasının inşaatı ne durumda?

Türken Vakfı, efsanevi boksör Muhammed Ali'nin Michigan'daki çiftliğini neden aldı?

Bu çiftlik bugüne kadar kullanıldı mı? Ne amaçla kullanıldı?

KILIÇDAROĞLU NE DEDİ?

Kılıçdaroğlu, videolu açıklamasında şu ifadeleri kullanmıştı:

"Hukuksuzlukla yok ettikleri ülkeden, hukuka sığınmak için ABD’ye kaçmak istiyorlar. Paravan bir vakıf kuruyorlar. Başına bir Amerikan vatandaşını koyuyorlar. Ama vakfın asıl yönetimi, Erdoğan ailesi üyelerine ait. Türkiye’den iki vakıf seçiliyor. TÜRGEV ve ENSAR. Bu vakıflar başlıyor, paraları bir Amerikan vatandaşına göndermeye. 1 milyar lirayı şıp diye transfer ediyorlar Amerika’ya. Erdoğan, çık söyle. Bu para gönderttiğin paravanın başında senin ailenden kim var? Ailede kim gönderiyor, bu paraları? Ailenden kim alıyor bu paraları, karşı tarafta?" (Kısa Dalga)

Gündem