Turizmde enflasyon tehlikesi: Rus turist rotayı Mısır'a çevirebilir

Turizmde enflasyon tehlikesi: Rus turist rotayı Mısır'a çevirebilir
Yükselen enflasyonun en çok otel fiyatlarını vurduğunu belirten turizmciler, yabancı turistler için bile fiyatların yüksek kaldığını belirtti. Rusların Mısır'ı tercih etme ihtimali bulunduğu belirtilirken, gelecek yıl Avrupalı turist başka ülkeleri tercih edebilir.

Maliyetlerin artması nedeniyle turist paketleri bir yılda iki katına çıktı. Türkiye’de tatil fiyatı turistlere bile pahalı gelmeye başladı.

Ekonomi'den Selenay Yağcı'nın haberine göre daha önce Rus turist için 200 bin ruble olan Türkiye tatili şu anda 300 - 400 bin rubleye çıktı.

Türkiye, Avrupa pazarında şu anda Yunanistan ile neredeyse aynı ama İspanya’dan pahalı. Rus turistler içinse Maldivlerden daha pahalı hale gelen Türkiye turizminde tehlike çanları çalmaya başladı.

Rus turistte kayıp olabilir

Rus turistlerin hala biraz son dakikacı olduğunu, Alman turistlerin ise erken rezervasyonla avantajlı biletler aldığını hatırlatan turizmciler, Rus turistte bu yıl kayıp yaşanabileceği uyarısında bulundu.

Maliyetler arttıkça oda fiyatlarının da artmak zorunda olduğunu vurgulayan sektör temsilcilerini asıl endişelendiren ise yüksek fiyatlar nedeniyle ekim ayında başlayacak 2024 kontratlarında Avrupalı turistin de yönünü rakiplere çevirmesi.

Rusya Tur Operatörleri Birliği (ATOR) Başkan Yardımcısı Taras Kobyshchanov, Türkiye’ye geçen yıl 5,2 milyon Rus turist geldiğini, bu yıl rakamın 4 milyona gerileyebileceği uyarısında bulundu.

Kobyshchanov, Türkiye’de otel fiyatlarının büyük oranda arttığını belirterek bu durumun talebi olumsuz etkileyeceğini söyledi.

Antalya'da geceliği 110 avro

STR Global’in verilerine göre Antalya’da nisan ayında günlük satılan oda bedeli geçen yıla göre yüzde 37,4 artışla 110 avro, İstanbul’da 138 avro oldu. Avrupa ortalaması ise yüzde 140 avro seviyesinde.

TÜRSAB Yönetim Kurulu üyesi Hamit Kuk, Türkiye’de enflasyonun rakipleri İspanya ve Yunanistan’a göre daha fazla olduğunu, Rus turistlerin yüksek fiyatlar nedeniyle Mısır’a kaydığını belirterek “Ruble de değer kaybetti. Bu sebeple ekonomik sıkıntılar yaşanıyor. Son dakikayı bekleyen Ruslar umduğu fiyatları bulamadı” dedi.

Rus turistin Mısır’a yönelmesinde bu ülkenin fiyatları düşürmesi de etkili oldu. Mısır otellerinin konaklama tarifeleri 2022’nin başına göre yüzde 50’ye varan oranlarda gerilerken turların fiyatları da sadece bir ayda yüzde 35 düştü.

'En yoğun enflasyon otellerde'

Jolly Tur Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar’a göre en yoğun enflasyon artışı otellerde yaşandı. Dışarı yansıyan artışın yüzde 70’in üzerinde olduğunu belirten Vardar, otellerin maliyetlerinin ise yüzde 100’ün arttığı görüşünde.

NG Hotels İcra Kurulu Başkanı Hediye Güral Gür, gıdada yüzde 80, içecekte yüzde 70, enerjide ise yüzde 180 artış yaşandığını ancak bunların tamamını fiyatlara yansıtmadıklarını vurguladı. (Kısa Dalga)

Ekonomi