Türk - İş Başkanı Atalay: Seçim nedeniyle kimsenin gözü görmüyor

Türk - İş Başkanı Atalay: Seçim nedeniyle kimsenin gözü görmüyor
Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, asgari ücret sürecinde yaşananları anlattı.

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, asgari ücret görüşmelerini aktarırken masada neden olmadıklarını "8 bin 500 TL kötü oldu demiyorum. Ama 9 bin TL bizim içimize sinen, toplumun kabul edeceği bir rakamdı. Ben açıklama sırasında yoktum. 9 bin TL’ye gelirseniz beni çağırın ama bunu vermeyecekseniz ben gelmeyeceğim. Sonuç olarak orada değildim" dedi.

Huyumu bilirler

Cumhuriyet’ten İklim Öngel'in sorularını yanıtlayan Atalay "Bu süreçte Cumhurbaşkanı ile telefonda veya yüz yüze bir görüşmeniz oldu mu?" sorusuna "Olmadı. Benimle kimse konuşmaz. Benim huyumu bilirler. Türk İş başkanı söyler ve söylediği yerde durur" yanıtı verdi.

Sırtımda milyonların vebali var

Asgari ücret sürecinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın “Sırtında küfe olmayanlar rahat konuşuyor” sözleri hatırlatılınca Atalay şöyle dedi:

"Dikkatli dinledim, ertesi gün de imzalarken genelde de söyledi. Bana mı dedi bilmiyorum. Benim için bir mahsuru yok. O işini yapıyor ben işimi yapıyorum. O devletin cumhurbaşkanı ben de Türk İş başkanıyım. Ben 100 gram kıyma alanların, ekmek arası köfte yiyenlerin değil, ekmek arası patates yiyenlerin temsilcisiyim. Ben öyle yaşadım, geldim. Benim sırtımda milyonların vebali var." Atalay'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

Kayıt dışını devlet halletmeli


* Biz bu asgari ücrete neden oturuyoruz? Kanun, “En büyük işçi sendikası orada oturacak” diyor. Neden burada asgari ücretli oturmuyor? Ben niye masadayım. Böyle bir tedirginliğim var. Sendikanın olduğu yerde asgari ücretli olmaz.

* Kayıt dışını devlet halletmeli. Orada da haksız rekabet var. Merdiven altı çalışıyor, ne ürettiği belli değil, ne tükettiğimiz belli değil. Bir firma düşünün. Yapması gereken her şeyi yapıyor ama yan tarafta kayıt dışı işçi çalıştıran firma var. Maliyetli çok çok düşük. Nasıl rekabet edecek, edemez. Üç gün sonra dükkânı kapatıyor. Bu adil değil. Arzum şudur, seçim kazasız belasız bitsin ve herkes işine baksın. Seçim nedeniyle kimsenin gözü görmüyor. Herkes istediği gibi konuşuyor. Yarın yine yüz yüze bakacağız. Birlikte olmamız lazım yoksa bedelini ağır öderiz.

Grev olasılığı


(Sözleşmelerde güncelleme gerekmiyor mu?) Herkesin bir sözleşmesi var. Türk İş buradaki talebini enflasyona göre hükümetin önüne koyar.

(Grev olasılığı çıkar mı?) Sözleşme imzalanırsa greve gerek yok. Son 20 yılda 200 bin işçinin grevi yasaklandı. Camın, lastiğin, metalin milli güvenlikle ne alakası var. Grev ertelemelerinden vazgeçilmesi gerek. Grev son çaredir. Greve çıkıyorsun ama erteliyorlar.

Ekonomi