Türk Tabipleri Birliği Deprem Raporu'nu yayımladı: Yemek dağıtımı günde iki öğün, sağlık hizmetleri yetersiz

Türk Tabipleri Birliği Deprem Raporu'nu yayımladı: Yemek dağıtımı günde iki öğün, sağlık hizmetleri yetersiz
Türk Tabipler Birliği Maraş depremlerinin 6. ayında hazırladığı raporlarda, depremzedelerin maruz kaldığı sağlıksız koşulları vurguladı. Raporda, depremzedelerin temel yaşam ihtiyaçları; barınma, beslenme ve temizlik gibi önceliklerdeki eksiklikler aktarıldı.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Altıncı Ay Deprem Raporu'nu yayımladı. Rapor, TBB ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) üyesi gönüllülerin yaptığı çalışmalar, bölgede yapılan incelemeler ve toplantılar sonucu ortaya çıktı.

Raporda, çadır kentler ve konteynerlarda yaşayan depremzedelerin sağlıksız ve yetersiz koşullarda yaşamaya devam ettiğine yer verildi.

T24'ün derlediği rapor, "Benzer acıların yaşanmaması için rantı değil, insan yaşamını önceleyen politikalar bir an önce hayata geçirilmelidir" notuyla paylaştı.

Çadırdaki depremzedeler sağlıksız koşullarda yaşamaya devam ediyor

Merkez üssü Maraş olan 6 Şubat depremlerinin başlangıcında hava soğuk ve yağmurluydu. Yaz ile birlikte ise bölgede aşırı sıcaklar başladı. Çadırlarda kalan depremzede nüfus hem sıcak çarpmasından hem de enkaz kaldırma çalışmalarının etkisiyle nefes alırken sürekli toza maruz kalıyor. TTB'nin incelemelerine göre bir diğer sağlık sorunu teşkil eden durum ise toplu ve kalabalık yaşam.

Ölü ve yaralı verileri hâlâ belirsiz

TTB'nin raporunda "Tabip Odası yöneticilerinin çeşitli tarihlerdeki açıklamalarına göre depreme bağlı ölüm sayısı Gaziantep’te merkezde 600, ilçeler dahil toplamda 4 bin civarında, Şanlıurfa’da deprem
nedeniyle ölen kişi sayısı 349, Adana’da 420 olduğu bilgisi paylaşılıyor. Resmi açıklamalara
göre ise ölümlerin Şanlıurfa ve Gaziantep illerinde daha yüksek Adana’da daha düşük olduğu görülüyor" deniyor. Raporda, ölü ve yaralı istatistiklerinin hala belirsiz olduğu vurgusu yapılıyor.

Konteynerlarda yemek dağıtımı günde iki öğün, sağlık hizmetleri yetersiz

Konteyner GYA'larda (Geçici Yerleşim Alanları) Depremzedeler günde iki öğün aşevinden yemek alıyor ve kendi olanaklarıyla yemek pişirmeye çalışıyor. Bölgede kronik hastalıkları olanlar ve çocuklar için ayrı bir düzenleme bulunmuyor. Depremzedeler genellikle kendi yemeklerini dışarıda, tüplü ocaklarda pişiriyor.

Geçici yaşam alanlarının tümünde sağlık birimlerine rastlanmıyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Katar-2 konteyner GYA’larda, ASM (Aile Sağlığı Merkezi) yok. Diğer yaşam alanlarında ASM'ler bulunuyor. Aşılar gezici aşı ekipleri tarafından yapılıyor. Aile planlaması ile ilgili malzeme sorunu var. Az da olsa depremzedelerin bit, uyuz ve ishal şikayetleri devam ediyor. Hijyen ürünlerinin dağıtımında azalma olduğu belirtiliyor.

Geceleri aydınlatma sorunları yaşanıyor, kadınlar tuvalet ve duşlara erişimde zorlanıyor

Toplu Çadır GYA'larda tuvalet ve banyo sayısı yeterli olsa da kadın ve erkek tuvalet ve duş alanlarının aynı yerde bulunması ve gece aydınlatma sorunlarının yaşanması kadınların erişimini olumsuz etkiliyor. Engelli bireyler de helalara ulaşımda sorun yaşıyor. Bazı GYA'larda ise kanalizasyon sularının su yüzüne çıkması TTB tarafından gözlemlenen suyun yayıldığı alanlarda oyun oynayan çocukların sağlığını tehdit ediyor.

İlaçlama sıklığı azaldı; sinek, fare ve yılan şikâyetleri var

Toplu Çadır GYA'larda son zamanlarda yapılan ilaçlamaların sıklığının azaldığı belirtiliyor. Depremzedeler yaygın olarak sineklerden; bazıları ise yılan ve fare görmekten şikayetçi.

Gündem