Türkiye Barolar Birliği, Cumartesi Anneleri'ne ve avukatlara uygulanan ablukaya karşı bildiri yayınladı

Türkiye Barolar Birliği, Cumartesi Anneleri'ne ve avukatlara uygulanan ablukaya karşı bildiri yayınladı
Türkiye Barolar Birliği açıklamasında, Cumartesi Anneleri'ne eşlik etmek isteyen avukatların ve 16 Baro Başkanı'nın, Anayasa'ya aykırı biçime abluka altına alındığını ve engellendiğini bildirdi.

Türkiye Barolar Birliği, Cumartesi Anneleri'ne ve eşlik eden hukukçulara uygulanan baskılara, yayınladığı bildiri ile tepki gösterdi. Birliğin sosyal medya hesaplarından paylaşılan bildiride şu ifadelere yer verildi:

"Anayasa’yı ve AYM kararlarını yok sayanlara karşı hukukun ve özgürlüklerin yanında yer almaya devam edeceğiz.

Bugün (22.07.2023) 955. kez bir araya gelerek faili meçhul yakınlarının akıbetini öğrenmeye çalışan Cumartesi İnsanları gözaltına alınırken, Avukatlık Kanunu’ndan kaynaklanan görevleri ve yetkileri kapsamında basın açıklamasına eşlik etmek üzere hazır bulunan 16 Baro Başkanımızın da aralarında bulunduğu 25 Baro Yöneticisi, Beyoğlu Kaymakamlığının “yasağı” gerekçe gösterilerek hukuka aykırı bir şekilde abluka altına alınmışlardır.

Gözaltına alınanların takibini yapmak üzere Vatan Caddesi’nde bulunan Emniyet Müdürlüğü önüne giden Baro Başkanları ve Yöneticileri, bu kez Fatih Kaymakamlığının “yasağı” gerekçe gösterilerek yine engellenmeye çalışılmışlardır.

Yasak kararlarının keyfi ve yalnızca belli bir toplanmayı engellemeye dönük olduğu açıktır. Ayrıca kişilerin hareket kabiliyetlerinin hukuka aykırı şekilde engellenerek bir yerde alıkonulmaları, AİHM ve AYM içtihadı uyarınca kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı ihlali olarak kabul edilmektedir. Kaymakamlık yasak kararlarıyla Cumartesi İnsanları’nın toplantı ve gösteri özgürlüğü haklarının ihlal edildiğine ilişkin AYM kararları apaçık ortadayken; hukuksuzluğun alanını daha da genişleterek, aralarında 16 Baro Başkanının da bulunduğu 25 Baro Yöneticisini haksız ve hukuka aykırı şekilde, kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkından mahrum bırakan yöneticiler ve kolluk görevlileri, bu hukuksuz uygulamanın müsebbipleri olarak yargı önüne çıkana ve adalete hesap verene kadar, taviz vermeksizin, sürecin sonuna kadar takipçisi ve müdahili olacağımızı kamuoyunun bilgisine sunarız." (Kısa Dalga)

Gündem