Türkiye, Demokrasi Endeksi’nde 103. sırada: Daha fazla gerilemedi, zaten puanı düşük

Türkiye, Demokrasi Endeksi’nde 103. sırada: Daha fazla gerilemedi, zaten puanı düşük
Economist İstihbarat Ünitesi, "Türkiye'de demokratik değerlerin erimeye devam ettiğini" vurguladı.

Britanya'nın önde gelen finans dergilerinden The Economist'in yayımcısının sahibi olduğu, "İstihbarat Ünitesi", 2022 Demokrasi Endeksi Raporu'nu yayımladı. Rapora göre, Türkiye, 167 ülke arasında 103. sırada yer aldı.

T24’ün Economist İstihbarat Ünitesi'nden (The Economist Intelligence Unit) aktardığına göre, Türkiye demokrasisi; Uganda, Tunus, Bangladeş ve Bolivya gibi ülkelerin gerisinde kaldı.

Raporda, dünyanın en demokratik ülkesi bir kez daha Norveç seçilirken, onu Yeni Zelanda, İzlanda ve İsveç takip etti. Demokrasi durumunun en kötü olduğu ülkeler ise Kuzey Kore, Myanmar ve Taliban'ın kontrolündeki Afganistan olarak listelendi. Listenin son üç sırası, 2021 raporunda da aynıydı.

Türkiye için ‘hibrit rejim’ nitelendirmesi

Ülkelerin, tam demokrasi, kusurlu demokrasi, hibrit demokrasi ve otoriter rejim olarak kategorize edildiği raporda, Türkiye, hem demokratik hem de otokratik öğeler bulunduran, "hibrit rejim" kategorisinde yer aldı.

Türkiye'ye farklı dallarda verilen puanlar şöyle (10 üzerinden)

1- Seçim süreci ve çoğulculuk: 3.50

2- Hükümetin işleyişi: 5.00

3- Siyasal katılım: 5.56

4- Siyasal kültür: 5.63

5- Sivil özgürlükler: 2.06

Genel Puan: 4.35

Raporda, coğrafi bakımdan, "Batı Avrupa ülkeleri" arasında listelenen Türkiye, bu kategoride, 'hibrit demokrasi'ye sahip olan tek ülke olarak son sırada bulunuyor. Türkiye'ye demokrasi endeksi en yakın olan Batı Avrupa ülkesi ise 7.38 ortalama puan ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi oldu.

“Türkiye daha fazla gerilemedi, zaten puanı düşük”

Türkiye, 2019'da endekste 110. sıraya kadar gerilemişti, ancak o yıl, 4.37 ile 2022'de olduğundan daha yüksek bir genel puana sahipti. Türkiye, 2021'de de 4.35 puan ile 103. sırada yer almıştı.

Economist İstihbarat Ünitesi, Türkiye ile ilgili değerlendirmesinde ülkede demokratik değerlerin erimeye devam ettiğini vurguladı.

Raporda, "Zaten puanı her kategoride düşük olduğu için Türkiye daha fazla gerilemedi" denildi. (Kısa Dalga)

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Gündem