Türkiye evden çalışmada zamandan tasarruf edemedi; o zamanın yüzde 39’u yine işe ayrıldı

Türkiye evden çalışmada zamandan tasarruf edemedi; o zamanın yüzde 39’u yine işe ayrıldı
COVID-19 pandemisi, evden çalışma sistemini tüm dünyada yaygın hale getirdi. Evden çalışmaya geçiş özellikle işe gidip gelme süresinden tasarruflara yol açtı. Ancak Türkiye’de bu böyle olmadı.

Amerikan Ulusal Ekonomik Araştırma Bürosu (NBER) 27 ülkeyi kapsayan ‘Evden Çalışırken Zaman Tasarrufu' başlıklı araştırmasının sonuçlarını yayınladı. Araştırmada, ülke ülke işe gitme sürelerinde ne kadar tasarruf edildiği incelendi.

HaberTürk’te yer alan habere göre, 27 ülkenin ortalamasında evden çalışıldığında günlük zaman tasarrufu 72 dakika oldu.

evden-calisma1.jpg

Zaman tasarrufunun en fazla olduğu ülke Çin, Japonya ve Hindistan oldu. Çin'de günlük zaman tasarrufu 102 dakika, Japonya’da 100 dakika ve Hindistan'da 99 dakika olarak görüldü. En az zaman tasarrufu ise 51 dakika ile Sırbistan, 54 dakika ile Polonya ve 55 dakika ile ABD'de gerçekleşti.

Türkiye’de o zaman yine işe gitti

Türkiye'de ise zaman tasarrufu 69 dakika ile ortalamanın altında kaldı. Ancak araştırmaya göre Türkiye'de tasarruf edilen zamanın yüzde 39'u yine işe ayrıldı. Kişilerin kendine ve bakıma ayırdığı süre ise yüzde 12'de kaldı.

Araştırmaya dahil olanlar zaman tasarruflarının yüzde 40'ını birincil ve ikincil işlerine, yüzde 34'ünü boş zamanlara ve yüzde 11'ini ise bakım faaliyetlerine ayırdıklarını ifade etti. (Kısa Dalga)

Gündem