Türkiye ile ABD'den ortak açıklama: Gazze'de çatışma sona ermeli

Türkiye ile ABD'den ortak açıklama: Gazze'de çatışma sona ermeli
Dışişleri Bakanı Fidan ve ABD'li mevkidaşının görüşmesinin ardından Dışişleri Bakanlığı, Türkiye ile ABD tarafından imzalanan ortak açıklamayı yayımladı. Açıklamada Gazze'deki çatışmaların sona erdirilmesi vurgulanırken "İnsani krizin derhal üstesinden gelinmesinin önemini vurgulamıştır" denildi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, dün Washington'da ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Stratejik Mekanizma kapsamında bir araya geldi.

Açıklamada İsrail saldırılarına ilişkin şu ifadeler kullanıldı:

"Bakan Fidan ve Bakan Blinken Gazze'de devam eden krizi ele almış ve diplomatik faaliyetlerini değerlendirmişlerdir. Taraflar, çatışmanın sona erdirilmesine yönelik bir yol bulunması ve insani krizin derhal üstesinden gelinmesinin önemini vurgulamış, ayrıca iki devletli kalıcı bir çözüme olan bağlılıklarını bir kez daha teyit etmiştir.

Bakan Fidan ve Bakan Blinken terörizmin her türü ve tezahürüyle mücadele edilmesi gerektiğini yinelemişlerdir. Türkiye ve ABD, Stratejik Mekanizma kapsamında, ulusal güvenliklerine tehdit teşkil eden terörizme karşı işbirliğini artırmak, organize suç ve uyuşturucu kaçakçılığına karışan şebekeleri ele almak amacıyla Türkiye-ABD Terörle Mücadele İstişarelerini yeniden başlatmıştır.

Bakan Blinken, ABD'nin Türkiye'yi ve Türk çıkarlarını hedef alan terör örgütü PKK, DHKP-C ve IŞİD'i kınadığını yinelemiştir. Türkiye ve ABD, IŞİD'in Suriye ve Irak'ta kalıcı olarak yenilgiye uğratılması yönündeki ortak kararlılıklarını yinelemiş ve Afrika ve Orta Asya'da bulunan IŞİD ve El Kaide bağlantılı örgütlerin oluşturdukları tehdide karşı işbirliğini ele almışlardır.

Suriye de konuşuldu

Bakan Fidan ve Bakan Blinken, Suriye krizini tüm yönleriyle ele almışlar ve Türkiye ile ABD’nin BM Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı kararı çerçevesinde Suriyelilerin önderliğinde, Suriyelilerin sahiplendiği bir siyasi sürece olan bağlılıklarını tekrarlamışlardır. Türkiye ve ABD, IŞİD bağlantılı tutukluların ve Suriye'nin kuzeydoğusunda yerlerinden edilmiş kişilerin, rehabilite edilebilecekleri ve kendi toplumlarına yeniden entegre edilebilecekleri, gerektiği şekilde adalete teslim edilebilecekleri menşe ülkelerine geri gönderilmelerinin önemini yinelemiştir.

İki taraf ayrıca, artan ekonomik ve güvenlik işbirliği yoluyla bölgesel istikrar ve bağlantılar kurulması ihtiyacı da dâhil olmak üzere Orta Doğu ve Afrika'ya ilişkin daha geniş kapsamlı konuları ele almıştır." (AA)

Dünya