Türkiye ile Rusya'nın ruble anlaşmasına ABD'den ilk tepki

Türkiye ile Rusya'nın ruble anlaşmasına ABD'den ilk tepki
ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye ile Rusya arasındaki yeni ekonomik anlaşmalar hakkında açıklama yaptı. Açıklamada, "gelişmelerin yakından izlendiği, Türkiye'de yasadışı Rus parası olduğuna ilişkin bir kanıt görünmediği" belirtildi.

Türkiye'nin Rusya ile ekonomik alanda daha da yakınlaştığına işaret eden bazı yeni anlaşmalar yapmasının Batı başkentlerinde tepki çektiği öne sürülürken, ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan konuyla ilgili açıklama geldi. Bakanlık, "gelişmeleri yakından izlediklerini, Türkiye'de yasadışı Rus parası olduğuna ilişkin bir kanıt görünmediğini" belirtti.

Ciner Medya Grubu ABD Temsilcisi Ali Çınar'ın Bloomberg HT'de yayımlanan haberine göre, ABD Dışişleri Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Soçi'de yaptığı görüşme ve varılan anlaşmalara ilişkin soruları yazılı olarak yanıtladı.

'ERDOĞAN UKRAYNA'YA GÜÇLÜ DESTEK İFADE ETTİ'

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Türkiye'nin Rusya'nın saldırganlığı karşısında Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne güçlü desteğini ifade ettiğini ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rusya'nın eylemini 'kabul edilemez' olarak nitelendirdiğini hatırlatmak istiyoruz" ifadeleri kullanıldı.

'YASADIŞI RUS VARLIKLARI İÇİN GÜVENLİ BİR LİMAN OLMAMALI'

"Türkiye'yi yasadışı Rus varlıkları veya işlemleri için güvenli bir liman haline gelmemeye çağırdıklarını" da belirten ABD Dışişleri Bakanlığı, "Verileri dikkatle izliyoruz ve şu ana kadar Türkiye'de yasadışı Rus parası olduğuna dair bir kanıt yok gibi görünüyor" ifadelerini kullandı.

'RUSYA'YA ENERJİ BAĞIMLILIĞI AZALTILMALI'

"Müttefikleri, Rusya'ya olan enerji bağımlılığını azaltmak için enerji kaynaklarını çeşitlendirmeye yönelik adımlar atmaya teşvik etmeye devam ediyoruz" diyen ABD Dışişleri Bakanlığı, uzun vadede enerji güvenliğini artırma çabalarına yardımcı olmak için Türkiye ile birlikte çalıştıklarını belirtti.

Erdoğan'ın Soçi'de Putin'le görüşmesinin ardından, Türkiye'nin Rusya Federasyonu’ndan aldığı doğalgazın ücretini kısmen ruble ile ödemesi konusunda anlaşmaya varıldığı açıklanmıştı.

Dünya