Türkiye, İsveç ve Finlandiya üçlü memorandum imzaladı: Türkiye NATO üyeliklerini destekleyecek

Türkiye, İsveç ve Finlandiya üçlü memorandum imzaladı: Türkiye NATO üyeliklerini destekleyecek
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, İsveç Başbakanı Magdalena Andersson ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg toplantı için bir araya geldi. 2 saat süren toplantının ardından üç ülke arasında üçlü memorandum imzalandı. İmza sonrası Finlandiya Cumhurbaşkanı, Türkiye'nin, Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğini desteklemeyi kabul ettiğini duyurdu.

İspanya'nın başkenti Madrid'de düzenlenen NATO Zirvesi kapsamında Cumhurbaşkanı Erdoğan, Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö, İsveç Başbakanı Andersson ve NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'in 4'lü görüşmesi sona erdi.

Toplantı 2 saat sürdü.

Madrid'de NATO zirvesinin yapıldığı IFEMA Kongre Merkezi'ndeki dörtlü görüşme, basına kapalı yapıldı.

CUMHURBAŞKANLIĞI İLETİŞİM BAŞKANLIĞI DUYURDU

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, NATO Madrid Zirvesi kapsamında Türkiye-Finlandiya-İsveç arasında yapılacak olan görüşmenin başladığını sosyal medya hesabından duyurmuştu:

“Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö, İsveç Başbakanı Andersson ve NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'in katıldığı dörtlü görüşme başladı.”

GÖRÜŞME ÖNCESİ STOLTENBERG'TEN AÇIKLAMA

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, görüşme öncesi yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bugünkü görüşmede ilerleme kaydetmeyi umuyoruz. Türkiye endişelerini dile getirdi, PKK ve diğer terör örgütleri binlerce kişiyi öldürdü. NATO'ya yeni katılacak ülkeler tüm müttefiklerin endişelerini dikkate almalı.”

ÜÇLÜ MEMORANDUM İMZALANDI

Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelik süreçleri hakkında üç ülkenin liderlerinin huzurunda üçlü memorandum imzalandı.

Memoranduma Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, İsveç Dışişleri Bakanı Anne Linde imza attı.

NATO Zirvesi'nin düzenlendiği Madrid'deki IFEMA Fuar Merkezi'ndeki imza törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto, İsveç Başbakanı Magdalena Andersson katıldı.

TÜRKİYE NATO ÜYELİKLERİNİ DESTEKLEYECEK

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö Türkiye'nin, Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğini desteklemeyi kabul ettiğini açıkladı.

Sauli Niinisto, bu adımın, ortak bir mutabakat anlaşması imzalamasının ardından geldiğini söyledi.

TÜRKİYE'YE PKK, PYD/YPG VE FETÖ KONUSUNDA TAAHHÜDLER VERİLDİ

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılım için Türkiye ile mutabakata vardığını, Türkiye'nin endişelerinin giderileceğini söyledi.

NATO Zirvesi kapsamındaki dörtlü görüşmede İsveç ve Finlandiya, PKK ile mücadelede Türkiye’yle tam iş birliği içinde olma, PYD/YPG ve FETÖ'ye destek sağlamama taahhüdünde bulundu.

Stoltenberg, NATO ülkelerinin liderlerinin yarın İsveç ve Finlandiya'yı NATO'ya katılmaya davet için karar alacağını bildirdi.

"ŞÜPHELİ BİREYLERİN TÜRKİYE'YE İADESİ" MÜZAKERE EDİLDİ

Ortak mutabakat metninin çok yakında paylaşılacağını söyleyen Stoltenberg, Finlandiya ve İsveç'in "terör suçlularının, şüpheli bireylerin iadesi konusunda Türkiye ile çalışmaya" hazır olduklarını söyledi.

Stoltenberg şöyle konuştu:

"İade süreci olağan bir süreçtir. Tüm NATO müttefikleri kendi ülkelerinde bu gerektiğinde bunu gerçekleştirirler. Finlandiya ve İsveç için, onların yapacakları da kendilerinin hukuk çerçeveleri içerisinde gerçekleşecektir." (Kısa Dalga)

Dünya