Türkiye, İsveç'ten 7 yıl önce ölen Kürt yazarın iadesini istedi: 'Çok sürrealist'

Türkiye, İsveç'ten 7 yıl önce ölen Kürt yazarın iadesini istedi: 'Çok sürrealist'
İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyeliği karşılığında hakkında yakalama kararı bulunan kişilerin iadesini isteyen Türkiye'nin listesinde 7 yıl önce ölen Kürt yazar Sıraç Bilgin de var. Oğlu Rehber Bilgin "Çok sürrealist. Şaşırdık. Bunun anlamı nedir?" diyerek tepki gösterdi.

Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğine karşı çıkan ve olumlu oy verilmesi karşılığında NATO Genel Sekreterliği ile ilgili ülkelerin yerine getirmesi için bir manifesto hazırlayan iktidar, haklarında yakalama kararları çıkarılmış isimlerin iadesini de şartlar arasına koydu.

Bianet'ten Ferid Demirel'in haberine göre bu isimler, yazar Mehmet Sıraç Bilgin, Aysel Alhan, Aziz Turan, yazar Ragıp Zarakolu, Halef Tek, Harun Tokak, Bülent Keneş, Yılmaz Ayten ve Levent Kenez.

Haberde PKK ya da Gülen Cemaeti’nin “önemli isimleri” olarak ifade edilen bu isimlerden yazar Ragıp Zarakolu, 2012 yılında İsveç'e iltica eden ve Türkiye’nin yargılayıp uzun hapis cezasına çarptırmak istediği bir isim. Zarakolu ile birlikte ismi listede yer alan Kürt yazar Mehmet Sıraç Bilgin ise 8 Ocak 2015 tarihinde İsveç’te hayatını kaybetti.

İsveç Radyosu’nun Kürtçe bölümünden Beşir Kavak’a konuşan Sıraç Bilgin’in oğlu Rehber Bilgin, Türkiye’de babasının öldüğünün bilindiğini ve çok şaşırdığını söyledi:

“Çok sürrealist. Şaşırdık. Bunun anlamı nedir? Türk devleti babamın rahmet ettiğini biliyor. Biliyorlardı, Kendi sayfasında var, ölümünün anonsu. Hem de Türkiye’de ilan vermiştik öldüğünü. 7. yıl önce ölen bir insanın ismi nasıl bu listede yer alır? Bununla başka insanların üzerine gidebileceklerinin mesajını veriyor olabilirler.”

HABERİN TAMAMI

Gündem