Türkiye, Londra'da tefecilerden borç arıyor iddiası

Türkiye, Londra'da tefecilerden borç arıyor iddiası
Ekonomi yazarı Erdal Sağlam, Türkiye'nin Londra'daki tefeci piyasasından bir yıl geri ödemesiz 30-35 milyar dolar borç aradığını söyledi.

Ekonomi yazarı Erdal Sağlam, kendi kişisel YouTube kanalından BOTAŞ (Boru Hatları İle Petrol Taşıma Anonim Şirketi) ve TMO (Toprak Mahsulleri Ofisi) ödemeleri için Londra’da tefecilerden 30-35 milyar dolar borç para arandığını iddia etti.

İddia sosyal medyada gündem oldu. 30-35 milyar dolarlık bir borca, 1 yıl ödemesiz olarak kredi bulunmasının imkansız olduğu yorumları yapıldı.

Gazeteci Erdal Sağlam şunları söyledi:

"Yaklaşık 35 milyar dolar düzeyinde dışarıdan borç arandığı söyleniyor. Bu Arap dünyasında Ortadoğu'da girişimlerde bulunulmuş ama pek somut şeyler, sonuçlar alınamamış. Yine İngiltere'de bir anlamda tefeci piyasasına geri dönülmüş gibi görülüyor. bunu birkaç şekilde istiyorlar. Değişik yatırımcılarla görüşüyorlar. Hazine Bakanlığı yürütüyor.

Gördüğümüz kadarıyla TMO'nun hububat alımları için kredi isteniyor. TMO borçlandıracak, Hazine garanti verecek. Yine BOTAŞ'ın ödemeleri için borç alması, BOTAŞ üzerinden dış borç sağlanması üzerinde durulduğunu öğreniyoruz, yine Hazine garantisi verilmesi üzerinde. Ayrıca da doğrudan dış borç verilmesi de söz konusu.

Burada dikkat çekilen bir nokta var, 1 yılı geri ödemesiz borç istiyorlar ve en az 2-3 yıllık borç istiyorlar. Ama piyasalarda bunun çok mümkün olmadığı konuşuluyor. Gelen cevapların çok olumlu olmadığı konuşuluyor. Özellikle 1 yılı geri ödemesiz kısmı önemli oluyor. Belki bu yüzden doğalgaz ya da hububat karşılığı bunu istiyorlar. Faizlerin çok yükseldiği söyleniyor. 8.75'ten borçlanmıştı Hazine, şimdi yüzde 10'un altında borçlanamayacağı hem de vadelerin kısaldığı konuşuluyor" dedi. (Kısa Dalga)

Ekonomi