Türkiye vatandaşlarının Almanya’ya iltica başvurularında rekor artış: Suriyelilerden sonra ikinci sırada

Türkiye vatandaşlarının Almanya’ya iltica başvurularında rekor artış: Suriyelilerden sonra ikinci sırada
Almanya’ya kaçan Türkiye vatandaşlarının sayısında yüzde 290’lık artış oldu. Sadece ağustosta 5 bin 544 Türk Almanya’ya iltica etti. Türkler, ilticada Suriyelilerden sonra ikinci sırada yer aldı.

Ekonomik ve siyasi sebeplerle Türkiye’den ayrılanların sayısında artış sürüyor. Kaçak yollarla Almanya’ya giderek iltica talep eden Türkiye vatandaşları, Ağustos ayında yeni bir rekor kırdı.

Alman Göç ve İltica Dairesi’nin (BAMF) resmi rakamlarına göre, sadece Ağustos’ta 5544 kaçak Türk ‘iltica“ talep etti. Almanya’ya gidenlerin yaş ortalaması 20-35 arası.

Sözcü’den Ali Gülen’in haberine göre, yakalanmayanlar ve iltica talep etmeden ülke içinde kaybolanlar bu sayıya dahil değil. Son rakamlarla Almanya'ya iltica eden Türkiye vatandaşı sayısı da bir kampa kaydolmayanlarla birlikte 100 bine yaklaştı. Yasal yollarla gidenler, iş bulanlar bu rakamın dışında tutuluyor.

7 ülkenin toplamını geçti

Türkler bu rakamla, Almanya'ya kaçak gidip iltica isteyen ilk 10'daki 7 ülkenin toplamını geçti. İlticada Türkler, Suriyelilerden sonraki ikinci sırada yer alıyor.

Son iki ayda ise Türkiye kaçak rekoru kırdı. İlticacı Türkler, ilk kez geçen ay Almanya'ya kaçak yollarla gelen Afganları geçmişti.

Ağustos rakamlarına göre ülkeye 9 bin 186 Suriyeli, 5 bin 544 Türk ve 4 bin 217 Afgan geldi. Almanya’ya giden Türkiye vatandaşı sayısı listenin 4 ve 10 sırasında yer alan Irak, Gürcistan, İran, Rusya, Somali, Gine ve Kolombiya'dan gelen kaçakların toplamını geçti.

Geçen yılı üçe katladı

Bu yılın ocak ile ağustos ayları arasında giden kaçak Türkler'in toplamı 29 bin 661'e yükseldi. Geçen yılın aynı döneminde bu sayı 10 bin 260’tı. Almanya'ya kaçak giren Türkiye vatandaşı sayısındaki artış yüzde 290'u buldu.

Almanya'ya yılın ilk sekiz ayında iltica isteyen toplam göçmen sayısı da 204 bini aştı. Bu başvuruların 175 binine cevap verildi. Olumsuz cevap alanların sınır dışı işlemleri veya davaları sürüyor. (Kısa Dalga)

Gündem