Türkiye ve Mısır, karşılıklı büyükelçi atadı

Türkiye ve Mısır, karşılıklı büyükelçi atadı
Dışişleri Bakanlığı, Mısır ile diplomatik ilişkilerin büyükelçilik seviyesine çıkarıldığını duyurdu.

Dışişleri Bakanlığı, Mısır ile ilişkilerde gelinen aşamaya dair açıklama yaptı.

Bakanlık'tan yapılan açıklamada, şöyle denildi:

"Türkiye Cumhuriyeti ve Mısır Arap Cumhuriyeti iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin büyükelçilik seviyesine çıkarıldığını duyururlar. Türkiye, Kahire Büyükelçisi olarak Büyükelçi Salih Mutlu Şen'i, Mısır ise Ankara Büyükelçisi olarak Amr Elhamamy'i aday göstermişlerdir.

İki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin seviyesinin yükseltilmesi, iki ülke Cumhurbaşkanlarının aldığı karar uyarınca uygulamaya konulmuştur. Bu adım iki ülke arasındaki ilişkilerin yeniden normalleşmesini hedeflemekte ve Türk ve Mısır halklarının çıkarları doğrultusunda ikili ilişkilerin geliştirilmesi amacına yönelik karşılıklı iradeyi yansıtmaktadır."

Ne olmuştu?

Türkiye-Mısır ilişkileri, 11 yılın ardından yakın zamanda normalleşmeye başladı.

Mısır’da 2013 yılında, Müslüman Kardeşler’den Muhammed Mursi, darbeyle görevinden alınıp hapse atılmıştı. Yerine darbenin askeri lideri Sisi’nin gelmesi üzerine Türkiye, ülkedeki elçisini çekerek Mısır’la ilişkileri koparmıştı.

Konuşmalarında defalarca Sisi’yi hedef alan Erdoğan, 2022 Dünya Kupası vesilesiyle Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani’nin daveti üzerine Doha’ya gitmiş, burada Sisi’yle el sıkışıp ayak üstü sohbet etmişti.

Bu gelişmeden sonra ikili ilişkilerin normalleştirilmesi yönünde mesajlar gelirken, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 11 yılın arından geçtiğimiz Mart ayında Kahire’ye ziyaret gerçekleştirmiş, Mısır Dışişleri Bakanı Şukri de 6 Şubat depremleri sonrasında Türkiye'ye geçmiş olsun ziyaretinde bulunmuştu.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi, seçimleri kazanan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı telefonla arayarak, tebrik etmiş, görüşmede büyükelçi ataması konusunda mutabık kalındığı belirtilmişti. (Kısa Dalga)

Politika