Türkiye'de bebek alışverişi İran'ı karıştırdı

Türkiye'de bebek alışverişi İran'ı karıştırdı
Meclis Başkanı Muhammed Bakır Galibaf'ın ailesinin bebek alışverişi için Türkiye'ye geldiğinin ortaya çıkması İran'ı karıştırdı. Yerli malı kullanılması için yaptığı telkinlerle tanınan Galibaf'a istifa çağrısı yapılıyor.

İran, Meclis Başkanı Muhammed Bakır Galibaf'ın ailesinin alışveriş yapmak için Türkiye'ye geldiği iddiasını konuşuyor. Galibaf'ın eşinin, kızının ve damadının Türkiye'den bebek alışverişi yaptıkları belirtilirken, sosyal medyada havalimanından paylaşılan fotoğraflar viral oldu. Geçmişte yine bebek alışverişi için İtalya'ya gittiği ortaya çıkan yetkilileri eleştiren Galibaf'a istifa çağrıları yapılıyor.

İran basınında yayımlanan haberlere göre önce, bir ailenin bebek arabası gibi büyük eşyalar nedeniyle yetkililerle sorun yaşadığı anları gösteren fotoğraflar sosyal medyada paylaşıldı. Kısa süre içinde de, alışveriş için İstanbul'a gelip Tahran'daki İmam Humeyni Havalimanı'na dönen o kişilerin Galibaf'ın eşi, kızı ve damadı olduğu ortaya çıktı.

OĞLU DOĞRULADI

Muhammed Bakır Galibaf'ın oğlu Elias Galibaf da, kız kardeşinin Türkiye'de alışveriş yaptığını doğruladı. Elias Galibaf, Instagram paylaşımında "Kardeşimin ve eşi, özellikle de insanların karşı karşıya olduğu ekonomik durum düşünüldüğünde, kesinlikle yanlış bir şey yaptılar" dedi. Ancak Galibaf, kız kardeşinin davranışları nedeniyle 'babasının cezalandırılmaması gerektiğini' savundu.

'BU PARADOKSLAR İRAN'DA TOPLUMSAL HAYATI YOK ETTİ'

İran'da enflasyonun yüzde 40'a yükseldiği ve riyalin ciddi değer kaybettiği bir dönemde yaşanan bu gelişme, istifa çağrılarını da beraberinde getirdi. Reformist kanattan yorumcu Abbas Abdi, "Bu paradokslar sadece bu küçük olayla sınırlı değil; İran'ın siyasi ve toplumsal hayatının neredeyse tüm alanları yok edildi" dedi.

'YERLİ ARABA ALIN DERKEN TÜRKİYE'DEN ALIŞVERİŞ YAPMAMALISINIZ'

Aktivist Vahid Aştari, hükümetin bir yandan İran yapımı araba ve diğer ürünlerin alınması çağrısı yaparken, bir yandan da ailelerini bebek eşyası almak için Türkiye'ye göndermesinin kabul edilemez olduğunu söyledi. Akademisyen Rahmatollah Bigdeli de, "Bu lekeyi sadece Galibaf'ın istifası silebilir" dedi.

GALİBAF, ESKİ BAKANIN İTALYA'DAKİ BEBEK ALIŞVERİŞİNİ ELEŞTİRMİŞTİ

Birçokları da, Galibaf'ın 2017'deki başkanlık münazaralarında, eski bir bakanı bebek giysisi almak için İtalya'ya gitmesi üzerinden eleştirmesini de hatırlattı. Ghalibaf bu dönemde, yerli malı kullanılmamasını eleştirerek "Sizin gibiler ekonominin düzeleceğini sanıyor, böyle asla olmaz" demişti.

SOSYAL MEDYADA VİRAL OLDU

Sosyal medyada 'bebek takımı skandalı' anlamına gelen 'SismuniGate' etiketi de en çok konuşulan konular arasına girdi.

Galibaf, 2020 seçimlerinden sonra Meclis Başkanı seçilmişti. Ruhani lider Ayetullah Ali Hamaney'e yakınlığıyla da bilinen Galibaf'ın ismi geçmişte yolsuzluk skandallarıyla anılmış, bazı yardımcıları 20 ila 30 yıl hapis cezası alırken kendisi yargılanmamıştı. (Kısa Dalga)

Dünya