Türkiye’de genç intihar vakaları artıyor: 'Üstü örtülmesin, tüm etkenler araştırılsın'

Türkiye’de genç intihar vakaları artıyor: 'Üstü örtülmesin, tüm etkenler araştırılsın'
Sadece iki haftada Antalya'da iki öğrenci, kaldıkları yurtlarda intihar etti. Öğrenciler intihar vakalarının daha fazla olduğunu ancak üzerlerinin örtüldüğünü ileri sürdü. CHP'li Rafet Zeybek Antalya'daki, HDP'li Erdal Aydemir, Bingöl'deki intihar vakalarını Meclis gündemine taşıdı ve araştırma yapılmasını istedi.

AZMİ KARAVELİ

(Bu haberde intihar haberlerinin hassas niteliği ve etik kurallar nedeniyle; isimler, süreçler, vakaların nasıl gerçekleştiği gibi detaylar özellikle saklı tutulmuştur.)

Türkiye’de genç intihar vakaları artıyor. CHP Milletvekili Rafet Zeybek ve HDP Milletvekili Erdal Aydemir iki ilde artan genç intihar vakalarıyla ilgili olarak ayrı ayrı soru önergeleri verdiler.

Son olarak Antalya’da Kredi Yurtlar Kurumu’na ait iki yurtta, iki hafta içinde iki öğrenci hayatını kaybetti. 11 Mayıs sabahı Akdeniz Üniversitesi kampüsünde yer alan Bezm-i Alem Valide Sultan KYK Yurdu'nda sabaha karşı bir öğrencinin vefat haberi gelirken, ikinci vaka yine Akdeniz Üniversitesi kampüsünde yer alan Elmalılı Hamdi Yazır Yurdu’nda, 21 Mayıs günü sabaha karşı meydana geldi.

Konuyla ilgili olarak dün Meclis’e bir soru önergesi veren CHP Antalya Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Üyesi Rafet Zeybek Kısa Dalga’ya yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Antalya'da bulunan KYK yurtlarında son dönemde öğrenci intiharlarının yaşandığı iddiası dikkate alınmalı ve yetkililer tarafından önlemler alınmalıdır. Gençlerimizi intihara sürükleyen etmenler karşısında bakanlık ve genel müdürlük gerekli psikolojik desteği ve sorunu çözmelidir. Antalya özelindeki iddiaların ülke genelinde de olduğu bilgisi kamuoyuna yansımakta, gençlerimiz AKP iktidarında barınma sorunu yaşarken, bugün geçinme sorunu da yaşıyor, gelecek kaygısı ve diğer nedenlerle oluşan bu kaotik ortamın gençlerimize olumsuz etkileri endişe vericidir. Bir neslin üzerinden barınma, geçinme ve gelecek kaygısını almazsak yarın telafisi mümkün olmayan sonuçlarla karşılaşabiliriz."

CHP'Lİ RAFET ZEYBEK'İN SORU ÖNERGESİ

Rafet Zeybek tarafından Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nun yanıtlaması talebiyle hazırlanan soru önergesinde şu ifadelere yer verildi:

- Antalya'da bulunan Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğüne ait öğrenci yurtlarında 2022 yılında intihar ve şüpheli ölüm yaşanmış mıdır? Yaşanmış ise hangi yurtlarda kaç öğrenci intihar nedeniyle hayatını kaybetmiştir?

- Antalya' da bulunan Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğüne ait öğrenci yurtlarında yaşandığı iddia edilen intihar vakalarının sebeplerine dair bir soruşturma yapılmış mıdır? İddialar hakkında kamuoyuna bir açıklama yapılacak mıdır?

- Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü bünyesindeki yurtlarda öğrencilere psikolojik ve rehberlik desteği verilmekte midir? Öğrencilerin sorunlarının çözümüne yönelik öğrencilere dair hangi çalışmalar yapılmaktadır?

- Antalya' da bulunan Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü bünyesindeki yurtlarda kalan öğrencilere idare veya çalışanlar tarafından baskı yapılmakta mıdır? Bu konuda Genel Müdürlüğünüze iletilen şikayet ve ihbarlar var mıdır?”

HDP'Lİ ERDAL AYDEMİR'İN SORU ÖNERGESİ

Geçtiğimiz hafta ayrıca HDP Milletvekili Erdal Aydemir de Bingöl’de artan intihar vakalarıyla ilgili olarak İçişleri Bakanı ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı’nın yanıtlaması için bir soru önergesi verdi. Bingöl’de özelikle gençler ve kadınların intihar vaka artışlarına dikkat çeken Aydemir, gençlerin umutsuz, ailelerin tedirgin olduğunu ifade ederek, “Bingöl'de gençlerin ya ülkeyi terk ettiği ya da intihara başvurdukları görülmekte. Bu tercihlerin gerekçeleri nelerdir, bu konuda Bakanlığınızın bir çalışması var mıdır?” sorusunu yöneltti.

Kısa Dalga’ya verdiği açıklamada Aydemir, konunun siyaset üstü olduğuna dikkat çekti: “Geleceğimizi, gençlerimizi bu şekilde kaybetmek büyük acı. Sadece Bingöl özelinde verdiğimiz iki araştırma, iki de soru önergesi var ve halen cevap alamadık. Bu konu siyaset üstü. Sadece gelecek kaygısı, ekonomik kaygılar gerekçe olamaz. Çağrımız şudur ki; buna sebep olan tüm etkenler araştırılsın ve acil çözümler bulunsun...”

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ'NDEKİ ÖĞRENCİLER ENDİŞELİ

Bezm-i Alem Valide Sultan KYK Yurdu'nda 11 Mayıs tarihinde yaşanan intihar vakası ulusal medyada geniş biçimde yer bulurken, Elmalılı Hamdi Yazır Yurdu’nda yaşanan ikinci vakanın sadece “Antalya Lider” internet gazetesinde Rabia Demirok tarafından haberleştirilmesi dikkat çekti. Görüştüğümüz öğrenciler son bir ay içinde intihar vaka sayısının belirtilenden daha fazla olduğunu iddia ederken, yönetimin vaka sayılarını gizlediğini ileri sürdüler. Öğrencilerin sosyal medya hesaplarındaki tepkilerden bazıları şöyle:

- Neden devlet yurtlarındaki sorunlar gizleniyor?

- Endişe içindeyiz sürekli.

- Sessiz şekilde intihar ettiğinden duyan pek olmamış yurt hemen sessizce halletmiş olayı. Sabahtan beri moralim bozuk. Sessizce ölüyor, öldürülüyoruz.

Konuyla ilgili olarak “iki hafta içinde iki intihar vakasının yaşanması normal mi? Bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz” sorusunu yöneltmek istediğimiz Kredi Yurtlar Kurumu Antalya Şubesi geri dönüş yapmazken, Akdeniz Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden “Konuyla ilgili hukuki süreç sürdüğü için açıklama yapılması uygun değildir” yanıtı geldi. Rektör Prof. Dr. Özlenen Özkan ise 23 Mayıs tarihinde sosyal medya hesabından bir taziye mesajı yayınladı.

TÜİK VERİLERİ DE DOĞRULUYOR

Türkiye’de genç intihar vakalarının son dönemlerde yüksek olmasını veriler de doğruluyor. Bu konuda Türkiye’nin çeşitli yerlerinden hemen her gün birden fazla habere rastlamak mümkün. Ancak gençlerin intihar etmesi, bağımsız kuruluşların, kadın cinayetlerinde olduğu gibi verileri topladığı bir alan değil. TÜİK 2020 verilerini açıklamadığı için son rakamlar 2019 yılına ait. Buna göre, intihar vakalarının yüzde 13,3’ü üniversite öğrencisi. Liselilerde bu oran yüzde 23,5’e yükseliyor. Diğer taraftan, intihar edenlerin yüzde 33,8’i 20-34 yaş grubunda yer alıyor. 15-19 yaş grubunda bulunanların oranı ise yüzde 9,3.

Gündem