Türkiye'de mücevher altın talebi zirvede

Türkiye'de mücevher altın talebi zirvede
Dünya Altın Konseyi çeyrek raporuna göre TCMB üçüncü çeyrekte 31 ton altın alarak rezervlerini 489 tona çıkardı. Banka yılın ilk 9 ayında 95 ton altın alımı yaparken bu yıl en çok altın alan merkez bankalarından biri oldu. Mücevher amaçlı altın talebi de üçüncü çeyrekte 2017 dördüncü çeyrekten bu yana görülen en yüksek seviyeye çıktı.


Dünya Altın Konseyi'nin (WGC) çeyrek dönem raporuna göre Türkiye'de mücevher amaçlı altın talebi üçüncü çeyrekte 2017 dördüncü çeyrekten bu yana görülen en yüksek seviyeye çıktı. Üçüncü çeyrekte mücevher amaçlı altın talebi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19 artarak 11 ton oldu.

Bloomberg HT'nin haberine göre Türkiye'de yatırım amaçlı olarak perakende altın talebi de üçüncü çeyrekte 5 kattan fazla artarak 47 ton oldu. TCMB de bu yıl en çok altın alan merkez bankalarından biri oldu. Üçüncü çeyrekte TCMB 31 ton altın aldı ve rezervleri 489 tona çıkardı. Yılın ilk 9 ayında 95 ton altın alımı yaptı.

Merkez bankaları, döviz rezervlerini çeşitlendirmek amacıyla son çeyrekte rekor miktarda altın satın alırken alımların büyük bir kısmı henüz bilinmeyen alıcılardan geldi.

Dünya Altın Konseyi'ne göre, üçüncü çeyrekte merkez bankaları bir önceki yıla göre dört kattan fazla altına karşılık gelen yaklaşık 400 ton değerli metal topladı. Bu, yıl yapılan alımların toplamını doların hala metal tarafından desteklendiği 1967'den bu yana en yüksek seviyeye çıkarıyor.

Konsey Salı günü yayımladığı çeyrek raporunda, “Tüm resmi kurumlar altın varlıklarını kamuya açıklamıyor veya bunu gecikmeli olarak yapabilir. Bildirilmemiş daha fazla satın alım olduğu olasılığını göz ardı edemeyiz” ifadelerini kullandı.

Ekonomi